Σάββατο, Μαΐου 10, 2014

Victoria amazonica - το γιγάντιο νούφαρο



Είναι το μεγαλύτερο νούφαρο που υπάρχει στον κόσμο! Ονομάζεται Victoria amazonica, είναι πασίγνωστο και πολύ εντυπωσιακό!
Έχει πολύ μεγάλα φύλλα, που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, με διάμετρο που φτάνει τα 3 μέτρα. Ο μίσχος του, βυθισμένος στο νερό, φτάνει σε μήκος τα 7-8 μέτρα. Τα άνθη του είναι λευκά, την πρώτη νύχτα που ανοίγουν, προσελκύοντας με το γλυκό άρωμά τους τα σκαθάρια που θα το γονιμοποιήσουν. Τη δεύτερη νύχτα, μετά τη γονιμοποίηση, γίνονται ροζ. Η διάμετρός τους φτάνει τα 40 εκατοστά.


Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του τεράστιου νούφαρου είναι η δύναμη των φύλλων του. Μπορούν να αντέξουν βάρος 40 κιλών!!! Ισχυρά και άκαμπτα, οφείλουν αυτή την ιδιότητα στο δίκτυο νεύρων που έχει η κάτω επιφάνειά τους, η οποία καλύπτεται επίσης με αιχμηρά αγκάθια. Ο αέρας που παγιδεύεται στους χώρους μεταξύ των νευρώσεων επιτρέπει στα φύλλα να επιπλέουν.


Το είδος έχει μια αξιοπρόσεκτη προσαρμογή στο περιβάλλον του. Τα αγκάθια που καλύπτουν στην κάτω επιφάνεια, η οποία έχει μωβ-κόκκινο χρώμα, το προστατεύουν από τα ψάρια και τα άλλα αρπακτικά που θέλουν να το φάνε. Επίσης, η στεφάνη γύρω από τις άκρες των φύλλων του, το προστατεύουν από τα πουλιά και τα έντομα.


Ακόμα μια προσαρμογή του νούφαρου είναι ότι τα άνθη του ζουν μόνο για τρεις ημέρες, παγιδεύουν τα σκαθάρια που έρχονται για να το γονιμοποιήσουν μέσα στον πυρήνα τους και στη συνέχεια απελευθερώνουν όλη τη γύρη τους σε αυτά τα σκαθάρια. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η ποσότητα της γύρης που μεταφέρεται σε άλλα λουλούδια για την επικονίαση.

Το γιγάντιο νούφαρο αναπτύσσεται στα ρηχά νερά της λεκάνης του ποταμού Αμαζονίου, καθώς και σε βάλτους και συγκεκριμένες λίμνες της Βραζιλίας, της οποίας είναι ενδημικό είδος.

Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);