Σάββατο, Μαΐου 31, 2014

Ο τοίχος έχει τη δική του ιστορία στην... Νάξο!

Ο τοίχος έχει τη δική του ιστορία στην... Νάξο!

Μάθετε για τον τοίχο στην Απείρανθο

Μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή ιστορία έρχεται να μας αφηγηθεί ένας τοίχος στην γραφική Απείρανθο της Νάξου, προτρέποντας ντόπιους και τουρίστες να αφήσουν το δικό τους σημάδι πάνω του.

Πρόκειται για έναν χώρο μίνι μάρκετ που αφήνει ελεύθερη την έμπνευση, τη φαντασία, τη μεταφορά μηνυμάτων και τη διάδοση συνθημάτων, χωρίς λογοκρισία, ντόπιων και τουριστών, Ελλήνων και ξένων.
Οι επισκέπτες που περιδιαβαίνουν τα σοκάκια του παραδοσιακού πετρόκτιστου χωριού στη Νάξο αντικρίζουν ξαφνικά κάτι το διαφορετικό. Άλλωστε, δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να συναντάς έναν τοίχο καταστήματος γραμμένο από τη μία άκρη έως την άλλη.



"Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ πριν από τέσσερα χρόνια. Μου την είχε δώσει… Πήρα έναν μαρκαδόρο και έγραψα στον τοίχο ένα κοτσάκι. Είναι στιχάκια που βγάζουμε εδώ στην Απείρανθο" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδιοκτήτρια του μίνι μάρκετ Σμαρώ Γιακουμή.
Την επόμενη μέρα, η Σμαρώ Γιακουμή έγραψε από κάτω ένα δεύτερο στιχάκι. Κάποια στιγμή, βρήκε δίπλα ακόμη ένα κοτσάκι… Ηταν ντόπιοι του χωριού που θέλησαν να εκφραστούν με τον ίδιο τρόπο.
"Αρχικά, γράφαμε μόνο εμείς οι κάτοικοι από την Απείρανθο. Το είδαν και κάποιοι ξένοι και μπήκαν κι αυτοί στο χορό και σύντομα ο τοίχος άρχισε να γεμίζει" μας λέει η εμπνεύστρια της ιδέας.

Τουρίστες και περαστικοί άρχισαν να γράφουν ό,τι τους βάραινε την ψυχή, για την αγάπη, στίχους από τραγούδια, απλώς το όνομά τους, ακόμη και ρητά! Η ιδιοκτήτρια του μίνι μάρκετ προμηθεύτηκε και κάποιους μαρκαδόρους για να δίνει στους ξένους, αρκετοί από τους οποίους έφτασαν σε σημείο να σκαρφαλώνουν σε σκάλες για να βρουν ελεύθερο χώρο να γράψουν.



Πλέον, τα μηνύματα έφτασαν να είναι εκατοντάδες. Επισκέπτες που θέλησαν μ' ένα στυλό ν' αφήσουν τα χνάρια τους. Κάποιοι άλλοι το έφτασαν πιο μακριά και το θεώρησαν γούρι…

Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι βρέθηκε στην Απείρανθο της Νάξου και την επόμενη χρονιά παντρεύτηκε. Επέστρεψαν όμως στο χωριό για να καταγράψουν το ευχάριστο γεγονός, ενώ όπως διαβεβαίωσαν την ιδιοκτήτρια του μίνι μάρκετ θα έρθουν ξανά, όταν αποκτήσουν παιδί.

"Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι ένας τοίχος θα μπορούσε να κάνει τόσους ανθρώπους να χαμογελάσουν. Γίνεται πανικός. Στέκονται εδώ μπροστά, φωτογραφίζονται, χαζεύουν τα μηνύματα και γελούν" καταλήγει η κ. Γιακουμή.
Κι αν μια φορά, τον πρώτο χρόνο, τόλμησε κι ασβέστωσε τον τοίχο κι έσβησε τα αρχικά χνάρια, όπως μας ανέφερε δεν σκοπεύει να το ξανακάνει!

Γι' αυτό, στον ελεύθερο χώρο που έχει απομείνει, πόσοι άραγε θα είναι ακόμη οι τυχεροί που θα προλάβουν να αφήσουν το δικό τους σημάδι;

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);