Παρασκευή, Μαΐου 23, 2014

Συσκευή εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και ρίχνει την αρτηριακή πίεση



Μια συσκευή η οποία εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και στέλνει ηλεκτρικά σήματα σε αυτόν, προκαλώντας σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης, κατασκεύασαν Γερμανοί ερευνητές.
Η συσκευή δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα, οδηγώντας σε μείωση της πίεσης τους κατά τουλάχιστον 40%, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες.
Η νέα μέθοδος μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για πολλούς ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα αντι-υπερτασικά φάρμακα.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντένις Πλάχτα του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Μικροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, πειραματίστηκαν με πέντε αρσενικούς αρουραίους.
Η συσκευή διαθέτει 24 ηλεκτρόδια και έχει μήκος δύο εκατοστών και διάμετρο 0,8 χιλιοστών, ενώ εκπέμπει 40 ηλεκτρικούς παλμούς ανά δευτερόλεπτο.
Η συσκευή τοποθετείται γύρω από το πνευμονογαστρικό νεύρο του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο ξεκινά από το στέλεχος (τη βάση) του εγκεφάλου και φθάνει έως το θώρακα και την κοιλιά, περνώντας στην πορεία από ζωτικά όργανα όπως η καρδιά.
Το εμφύτευμα διαθέτει αισθητήρες οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, όταν αυξάνει η αρτηριακή πίεση.
Στη συνέχεια, στέλνει τα κατάλληλα ηλεκτρικά ερεθίσματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο για να πέσει η πίεση.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν την ηλεκτρική διέγερση του συγκεκριμένου νεύρου σε διάφορα σημεία του, με διάφορες συχνότητες και εντάσεις παλμών, ανακαλύπτοντας τελικά ότι ήταν σε θέση να ρίξουν την αρτηριακή πίεση των ζώων έως και 60% από το αρχικό επίπεδό της.
Σημαντικές παρενέργειες, όπως μεγάλη μείωση των παλμών της καρδιάς ή της αναπνοής, δεν παρατηρήθηκαν.
Επειδή πάντως η εμφύτευση της συσκευής απαιτεί χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, δεν αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη θεραπευτική επιλογή για την υπέρταση, αλλά θα αφορά κυρίως όσους ασθενείς, για οποιονδήποτε λόγο, αντιστέκονται στην υπάρχουσα φαρμακοθεραπεία.
Σε επόμενο στάδιο, οι γερμανοί ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν πιο «έξυπνο» το εγκεφαλικό εμφύτευμά τους, ώστε να καταγράφει συνεχώς την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς και να αναπροσαρμόζει κατά περίσταση το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές θα προχωρήσουν σε νέες δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα, ώστε να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της τεχνικής, προτού δοκιμαστεί σε ανθρώπους.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);