Τρίτη, Μαΐου 20, 2014

Πώς ένα πλαστικό μπουκάλι καθαρίζει τις θάλασσες της Ευρώπης;

Μια βελγική εταιρεία φιλικότερων προς το περιβάλλον καθαριστικών πήγε ένα βήμα πιο πέρα λανσάροντας ένα μπουκάλι φτιαγμένο και από πλαστικά απόβλητα που…
ψάρεψε από τις θάλασσες της Ευρώπης...

Το μπουκάλι Ecover Ocean, το οποίο θα περιέχει το απορρυπαντικό υγρό πιάτων που παράγει ο όμιλος, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο πλαστικό. Από αυτό, το 10% προέρχεται από τη θάλασσα, ενώ στόχος είναι το ποσοστό να αυξηθεί.

«Η έκταση του προβλήματος με τα πλαστικά που ρυπαίνουν τον ωκεανό είναι τεράστια», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ecover Φίλιπ Μάλμπεργκ.

«Περίπου 46.000 κομμάτια πλαστικού στροβιλίζονται σε περίπου ένα τετραγωνικό μίλι ωκεανού και κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια, καθώς και 100.000 καρχαρίες, χελώνες, δελφίνια και φάλαινες πεθαίνουν από την κατάποση πλαστικού. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή - πολύ απλά ο καθαρισμός του ωκεανού από το πλαστικό πρέπει να αναχθεί σε στόχο μας.»

Τα απόβλητα συλλέγονται από κοινά αλιευτικά σκάφη εξοπλισμένα με ειδικό εξοπλισμό που, σύμφωνα με την Ecover, επιτρέπει στους ευρωπαίους αλιείς να κερδίζουν χρήματα «αλιεύοντας» εκτός από τα ψάρια τους και πλαστικό, το οποίο στη συνέχεια περνά από ειδική επεξεργασία προτού ανακυκλωθεί αποτελώντας την πρώτη ύλη για τα νέα μπουκάλια.

Η Ecover φιλοδοξεί η πρωτοβουλία της να δώσει το καλό παράδειγμα και σε άλλους ομίλους, ιδανικά ακόμη και σε πολυεθνικές, κάτι που θα ωφελούσε τόσο το περιβάλλον όσο και τις κοινότητες που ζουν από την αλιεία.

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε από την αρχή την ανακύκλωση, να εξετάσουμε σοβαρά τη δημιουργία μιας πραγματικής κυκλικής οικονομίας», δήλωσε ο διευθυντής του τομέα καινοτομίας της εταιρείας Τομ Ντόμεν τονίζοντας ότι «όλοι, από τις κυβερνήσεις ως την αλιευτική βιομηχανία και τους καταναλωτές, έχουν ένα ρόλο να παίξουν» στον καθαρισμό των ωκεανών.

parapona-rodou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);