Δευτέρα, Μαΐου 05, 2014

Απόκοσμη ψαρόβαρκα ξεβράστηκε στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ

Μια βάρκα σχεδόν εξολοκλήρου καλυμμένη με πεταλίδες και φύκια ξεβράστηκε στην περιοχή Ocean Shores στη δυτική ακτή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως του Σηάτλ.
Η αμερικανική ακτοφυλακή εξετάζει το ενδεχόμενο η βάρκα να ανήκε σε Ιάπωνα ψαρά και να παρασύρθηκε στον ωκεανό μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.
Επί τρία χρόνια η βάρκα περιπλανήθηκε ακυβέρνητη στον Ειρηνικό Ωκεανό και μετατράπηκε σε πλωτή αποικία θαλάσσιας ζωής.
Μάλιστα μια δεύτερη βάρκα ξεβράστηκε πάλι στις ΗΠΑ, στην περιοχή Long Beach.
Οι δύο βάρκες μεταφέρθηκαν σε ειδικά εργαστήρια ώστε να μελετηθούν οι μικροοργανισμοί που τις έχουν κυριεύσει και να διακριβωθεί εάν αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα και τα τοπικά οικοσυστήματα των ΗΠΑ.
Οι Αρχές της Πολιτείας Ουάσιγκτον συνεργάζονται με το προξενείο της Ιαπωνίας ώστε να διακριβώσουν την ταυτότητα των βαρκών.
—Ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα
Ωστόσο, στις αμερικανικές ακτές δεν ξεβράζονται μόνο βάρκες και συντρίμμια από την Ιαπωνία. Ερευνητές ανακάλυψαν ίχνη ραδιενέργειας της Φουκουσίμα σε τόνους που μετανάστευσαν από την Ιαπωνία στις βορειοδυτικές ακτές των ΗΠΑ.
Παρότι οι συγκεντρώσεις είναι αρκετά χαμηλές και θεωρητικά ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η τήξη των πυρηνικών αντιδραστήρα της μονάδας Νταΐτσι της Φουκουσίμα επηρεάζει το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο τόνος μεταναστεύει από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ καταναλώνοντας μικρότερα ψάρια στην πορεία του με αποτέλεσμα οι τοξίνες αυτών των αλιευμάτων να διεισδύουν στον οργανισμό του, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό ψάρι για έρευνες πάνω στη ραδιενέργεια των ωκεανών.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);