Τρίτη, Μαΐου 06, 2014

Πώς φτιάχτηκαν οι Πυραμίδες!


Πώς φτιάχτηκαν οι Πυραμίδες!
Νέα δεδομένα στον τρόπο μεταφοράς των ογκολίθων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των πυραμίδων αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων του FOM Foundation και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ένα ιδιαίτερο «τέχνασμα» για να κάνουν ευκολότερη τη μεταφορά των τεραστίων λίθων μέσω ελκήθρων: έβρεχαν την άμμο πάνω στην οποίο κινούνταν το «όχημα», με αποτέλεσμα, εφόσον χρησιμοποιούνταν η κατάλληλη ποσότητα νερού, να υποδιπλασιάζεται ο αριθμός των εργατών που απαιτούνταν.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο Physical Review Letters. Για την κατασκευή των πυραμίδων, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπρεπε να μεταφέρουν τεράστιους ογκόλιθους και μεγάλα αγάλματα στην έρημο, τα οποία τοποθετούσαν σε έλκηθρα που σέρνονταν στην άμμο- την οποία, όπως φαίνεται, έβρεχαν.
Όπως έδειξαν πειράματα, το σωστό επίπεδο υγρασίας στην άμμο μειώνει κατά το ήμισυ τη δύναμη που χρειάζεται για να συρθεί ένα αντικείμενο. Ειδικότερα, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα τέτοιου είδους έλκηθρο σε μία έκταση άμμου και υπολόγισαν τη δύναμη που χρειάζεται, καθώς και την ακαμψία/ σταθερότητα της άμμου σε σχέση με το νερό που χρησιμοποιείται για την ύγρανσή της, μέσω της χρήσης ρεόμετρου. Η σωστή ποσότητα νερού ήταν «κλειδί» για τη διαδικασία, διευκολύνοντας τη μεταφορά, εφόσον η βρεγμένη άμμος δεν συσσωρευόταν μπροστά από το έλκηθρο όπως όταν ήταν στεγνή.
Οι Αιγύπτιοι φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη τεχνική, καθώς σε τοιχογραφία στον τάφο του Τζεχουτιχοτέπ απεικονίζεται ένα άτομο μπροστά από ένα έλκηθρο να ρίχνει νερό στην άμμο.
Πέρα από την αρχαιολογική αξία της ανακάλυψης, η έρευνα ίσως να οδηγήσει και σε μοντέρνες εφαρμογές όσον αφορά στη μεταφορά και την επεξεργασία κοκκωδών υλικών.
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);