Κυριακή, Μαΐου 11, 2014

Ζητείται 1 εκ. δολάρια για «πράσινο» ηλιακό οδόστρωμα που λιώνει το χιόνι


Το αστρονομικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων επιδιώκει να συγκεντρώσει μέσω crowdfunding η Solar Roadways, το start-up ενός ζευγαριού με έδρα το Άινταχο, το οποίο φιλοδοξεί να αντικαταστήσει δρόμους από άσφαλτο με ηλιακές κυψέλες.
Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Σκοτ Μπρούσο και η σύζυγός του Τζούλι άρχισαν να επεξεργάζονται την ιδέα το 2006: πώς θα ήταν εάν, αντί για άσφαλτο, οι δρόμοι ήταν καλυμμένοι με γυάλινα πάνελ που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα αντλώντας ενέργεια από τον ήλιο, λιώνουν το χιόνι και - γιατί όχι - καθιστούν περιττά τα φώτα του δρόμου χάρη στους ενσωματωμένους LED τους;
Μια δωρεά ύψους 100.000 δολαρίων από το υπουργείο Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών βοήθησε το ζεύγος να περάσει από τη θεωρία στην πράξη, ενώ στη συνέχεια η αμερικανική Ομοσπονδιακή Αρχή Αυτοκινητόδρομων τους χορήγησε 750.000 για να κατασκευάσουν ένα λειτουργικό πρωτότυπο. Στόχος της εκστρατείας τους στο Indiegogo είναι να συγκεντρώσουν τα χρήματα που θα τους επιτρέψουν να περάσουν στην εμπορική παραγωγή, αρχίζοντας από χώρους στάθμευσης και πεζοδρόμια.


«Το Solar Roadways είναι ένα αρθρωτό σύστημα που θα εκσυγχρονίσει τις γηράσκουσες υποδομές μας με ένα έξυπνο σύστημα που θα μπορούσε να γίνει το νέο Ευφυές Δίκτυο», γράφουν οι ίδιοι στη σελίδα της εκστρατείας τους στο Indiegogo διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουν τη δεύτερη φάση του συμβολαίου τους με την αρχή αυτοκινητοδρόμων, για την κατασκευή ενός πρωτοτύπου σε χώρο στάθμευσης. Σε ό,τι αφορά την ισχύ, «ο χώρος στάθμευσης είναι σαν μια ηλιακή συστοιχία 3600 βατ», όπως εξηγεί η Τζούλι Μπρούσο υπενθυμίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από τα επίπεδα ηλιοφάνειας. «Όπως συμβαίνει με όλα τα ηλιακά συστήματα, θα παράγει περισσότερο σε κάποια μέρη της χώρας ή του κόσμου απ’ ό,τι σε άλλα.»
Τα εξάγωνα φωτοβολταϊκά πάνελ τους, τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε πραγματικές συνθήκες, είναι κατασκευασμένα από σκληρό γυαλί σε πολλά επίπεδα και χάρη στους LED - 128 τον αριθμό για κάθε πάνελ - θα μπορούν, εκτός των άλλων, να προβάλλουν προειδοποιήσεις και άλλα χρήσιμα μηνύματα για τους οδηγούς. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 20 χρόνια, ενώ τα σπασμένα πάνελ μπορούν απλώς να αντικατασταθούν αντί να στρωθεί από την αρχή ένα τμήμα του δρόμου.

Το ζεύγος Μπρούσο ξεκαθάρισε ότι, ακόμη κι αν μέσα στον επόμενο μήνα δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει το ομολογουμένως τεράστιο ποσό που ζητάει, θα κρατήσει τις δωρεές προκειμένου να προσλάβει μια ομάδα ειδικών, η οποία θα το βοηθήσει να περάσει στην επόμενη φάση το σχεδίου.

 http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);