Πέμπτη, Μαΐου 22, 2014

Οι γηραιότεροι οργανισμοί του πλανήτη Γη

Οι γηραιότεροι οργανισμοί του πλανήτη Γη (3)Μετρούν πολλές χιλιάδες χρόνια ζωής.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γηραιότεροι οργανισμοί –σε αυτήν την περίπτωση μικροοργανισμοί- που ζουν στον πλανήτη μας είναι τα Actinobacteria.

Τα Actinobacteria ζουν βαθιά στους παγετώνες της Σιβηρίας εδώ και τουλάχιστον 600.000 χρόνια.
Η ζωή στον πλανήτη Γη θριαμβεύει και σε όλες τις ηπείρους υπάρχουν πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα έμβιων οργανισμών, η ηλικία των οποίων προκαλεί δέος και απέραντο θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο της Φύσης.
Από τα βρύα των 5.500 ετών της Ανταρκτικής, στα 100.000 ετών «λιβάδια» από φύκια της Μεσογείου, στους θάμνους με κρεόζωτο ηλικίας 12.000 ετών στην έρημο Mojave, στο φυτό lomatia της Τασμανίας και σε ένα δέντρο 43.600 ετών.
Η φωτογράφος Rachel Sussman ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο για να ανακαλύψει τους γηραιότερους οργανισμούς του πλανήτη Γη και τους κατέγραψε σε ένα βιβλίο με τίτλο «The Oldest Living Things in the World», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Greg Miller για το wired.com.
Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς ζωντανούς οργανισμούς που ζούσαν πολλά χρόνια πριν από εμάς, ζουν ακόμη μαζί μας και… μάλλον θα ζουν και μετά από εμάς!
Ένας πυκνός θάμνος, «συγγενής» του μαϊντανού, είναι πάνω από 2.000 ετών και βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
Οι γηραιότεροι οργανισμοί του πλανήτη Γη (1)
Η μάζα των κλαδιών που φαίνονται στη βάση του δέντρου είναι 9.500 ετών. Ο κορμός που έχει «πεταχτεί» στο κέντρο φύτρωσε τα τελευταία 50 χρόνια, χάρη στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το συγκεκριμένο δέντρο βρίσκεται στη Σουηδία.
Οι γηραιότεροι οργανισμοί του πλανήτη Γη (2)
Το δέντρο αυτό (baobab) βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Kruger Game Preserve της Νοτίου Αφρικής και η ηλικία του εκτιμάται στα 2.000 χρόνια.
Οι γηραιότεροι οργανισμοί του πλανήτη Γη (3)
Μια έκταση από βρύα ηλικίας 5.500 ετών επάνω στα βράχια στο νησί Elephant Island της Ανταρκτικής.
Οι γηραιότεροι οργανισμοί του πλανήτη Γη (4)
Μια «θάλασσα» από βρύα στο βυθό της Μεσογείου ηλικίας 100.000 ετών.
Οι γηραιότεροι οργανισμοί του πλανήτη Γη (5)
Τα πεύκα bristlecone μπορούν να ζήσουν για πάνω από 5.000 χρόνια. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια.
Οι γηραιότεροι οργανισμοί του πλανήτη Γη (6)
Πηγή: Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);