Κυριακή, Δεκεμβρίου 23, 2012

GravityLight: Δωρεάν φως μέσω λαμπτήρα χωρίς ρεύμα, χάρη στην βαρύτητα!

Η τεχνολογία θεωρείται δεδομένη στην καθημερινότητά μας, εδώ και αρκετά χρόνια πλέον, καθώς περιβαλλόμαστε από πάσης μορφής και ιδιότητας συσκευές, από τηλεοράσεις, υπολογιστές, έως πολύμορφα gadget. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποί μας, όπου εν έτει 2012, δεν έχουν ούτε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος – ο αριθμός είναι εξοργιστικά απογοητευτικός: πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Ακόμα χειρότερα, η μοναδική παροχή ενέργειας που καταφέρνουν να χρησιμοποιούν, ώστε να λειτουργούν οι λαμπτήρες τις βραδυνές ώρες, είναι μέσω γεννήτριας με καύση βιομάζας (κυρίως κηροζίνης). Το αποτέλεσμα είναι περί τα 780 εκατομμύρια γυναικόπαιδα να εισπνέουν βλαβερό για την υγεία καπνό, αντίστοιχα με κάπνισμα δύο πακέτων τσιγάρων ημερησίως, ενώ το 60% των ενηλίκων γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες που ασθενούν με καρκίνο του πνεύμονα, δεν είναι καν καπνίστριες. Μια άλλη αρνητική συνέπεια της χρήσης κηροζίνης, είναι τα εγκαύματα που προκαλούνται από το αναποδογύρισμα του λαμπτήρα-φαναριού: 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανά έτος υπέστησαν εγκαύματα και αυτός ο αριθμός αφορά μόνο την Ινδία. Τέλος, η καύση κηροζίνης έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς παράγει ετησίως 244 εκατομμύρια τόννους διοξειδίου του άνθρακα.



Οι σχεδιαστές – μηχανικοί φορητών προϊόντων υπολογιστών και επικοινωνίας Μάρτιν Ρίντιφορντ και Τζιμ Ρηβς, αναπτύσσουν ένα project εδώ και τέσσερα χρόνια το οποίο αν καταφέρουν και το υλοποιήσουν, ενδεχομένως σε βάθος χρόνου να βελτιώσει ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής 1,5 δισεκατομμυρίου συνανθρώπων μας.



Το project με την ονομασία «GravityLight», κατά το ελληνικότερο «Λαμπτήρας Βαρύτητας», προσφέρει φωτισμό χωρίς την ανάγκη ρεύματος, οποιασδήποτε μορφής, είτε από παροχή ηλεκτρικής πρίζας, είτε από μπαταρίες, είτε ακόμα και από ηλιακή ενέργεια. Όπως μαρτυρά η ονομασία, η ενέργεια προέρχεται από την βαρύτητα. Η απαιτούμενη ενέργεια για να τροφοδοτηθεί ο λαμπτήρας, παράγεται από έναν μηχανισμό οποίος αναλαμβάνει την ανέλκυση ενός σάκου βάρους περίπου 9 κιλών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Έτσι, ο λαμπτήρας λειτουργεί για συνεχόμενη χρονική διάρκεια 30 λεπτών της ώρας – κατόπιν η ενέργεια αναπληρώνεται με την επόμενη ανέλκυση κ.ο.κ.



Αναφέραμε παραπάνω ότι οι σχεδιαστές του λαμπτήρα GravityLight, ευελπιστούν να το υλοποιήσουν, καθώς το project στηρίζεται αποκλειστικά στην χρηματική συμβολή όποιου το επιθυμεί και όχι από κάποια εταιρεία. Μέσω της ιστοσελίδας του GravityLight, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβούν στην χρηματική συμβολή τους, της οποίας το ύψος είναι διαχωρισμένο σε κατηγορίες, με την αρχική των 10 δολαρίων (7,75 ευρώ) να προσφέρει την βασική βοήθεια για την υλοποίηση του project. Η επόμενη κατά σειρά κατηγορία, κόστους 25 δολαρίων (19,4 ευρώ), εξασφαλίζει την παράδοση ενός λαμπτήρα GravityLight σε έναν συνάνθρωπό μας, κάτοικο αναπτυσσόμενης χώρας, που τόσο πολύ θα βελτιώσει τον καθημερινό του βίο, ενώ εμείς θα λάβουμε ένα «Δώρο Φωτός» (Gift of Light) υπό την μορφή φωτογραφιών και αναφοράς της συνεισφοράς μας στην ιστοσελίδα του project. Η τρίτη κατηγορία, προσφέρει πέραν του λαμπτήρα προς τον συνάνθρωπό μας, το προαναφερθέν δωράκι αλλά και έναν επιπλέον λαμπτήρα για εμάς, με κόστος 60 δολαρίων ή αλλιώς 46,5 ευρώ. Στις παραπάνω τιμές προσθέστε επιπλέον 15 δολάρια (11,6 ευρώ) για το κόστος μεταφοράς.



Οι δύο επόμενες κατηγορίες, για όσους διαθέτουν βέβαια το απαραίτητο βαλάντιο, είναι στα 100 δολάρια / 77,5 ευρώ προσφέροντας 3 λαμπτήρες για συνανθρώπους, 1 για τον «αγοραστή», 1 δωράκι και μια υπογεγραμμένη από τους σχεδιαστές φωτογραφία κατά την διάρκεια της έρευνας του project, μεγέθους σελίδας Α4), ενώ η τελευταία κατηγορία στα 5.000 δολάρια / 3.874 ευρώ, όπως δηλώνουν οι σχεδιαστές, προσφέρει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση στην προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωσή της, προσφέροντας εκτός από έναν λαμπτήρα, το ειδικό δώρο και φωτογραφίες, την αναγραφή του ονόματος του «χορηγού», σε κάθε σάκο με το βάρος των 9 κιλών που παρέχει την ενέργεια και που συνοδεύει κάθε λαμπτήρα GravityLight.



Έως την στιγμή που γράφονταν το παρόν, έχουν συγκεντρωθεί περί τα 40.352 δολάρια (31.266 ευρώ), με τον τελικό στόχο για την επίτευξη της μαζικής παραγωγής να έχει τεθεί στα 50.000 δολάρια / 38.742 ευρώ και το χρόνο που απομένει για την αποδοχή των χρηματικών συνεισφορών να είναι στις 37 ημέρες από σήμερα.
http://www.indiegogo.com/projects/282006?c=home

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);