Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2012

Εμφύτευμα στον εγκέφαλο κινεί ρομποτικό χέρι

Με τη βοήθεια ενός εμφυτεύματος που τοποθέτησαν στον εγκέφαλο παράλυτης ασθενούς, Αμερικανοί επιστήμονες την βοήθησαν να ελέγξει με μεγάλη ακρίβεια ένα ρομποτικό χέρι, μετακινώντας αντικείμενα. Οι Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Andrew Schwartz, βοήθησαν την 53χρονη Jan Scheuermann, που πάσχει από εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης, να πιάσει και να μετακινήσει αντικείμενα, με τη βοήθεια ρομποτικού χεριού.
Η ασθένειά της, που διαγνώστηκε πριν από 13 χρόνια, την προκάλεσε προοδευτική παράλυση από τον λαιμό και κάτω.
Οι επιστήμονες ωστόσο, τοποθέτησαν δύο αισθητήρες στον εγκέφαλό της, στο σημείο που ελέγχει τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των κινήσεων, καθένας από τους οποίους περιέχει εκατοντάδες μικροσκοπικές βελόνες οι οποίες συλλέγουν την ηλεκτρική δραστηριότητα (ηλεκτρικούς παλμούς) από 200 εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι παλμοί αυτοί μεταφράζονται στη συνέχεια σε εντολές στο ρομποτικό χέρι κι ο ασθενής μπορεί κατά συνέπεια να το ελέγχει.
48 ώρες μετά, η Scheuermann άρχισε να συνηθίζει το ρομποτικό χέρι και μετά από 3 μήνες είχε αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του.
http://www.enimerwsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);