Σάββατο, Δεκεμβρίου 22, 2012

Χριστουγεννιάτικο δέντρο “ψεύτικο” ή “αληθινό”; Η πιο οικολογική επιλογή

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν περιβαλλοντικά φιλικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Η ανακύκλωση, η αγορά υβριδικού αυτοκινήτου, η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών πάνελ, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας είναι μερικοί από τους τρόπους μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Έτσι, καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν φουντώνει η “διαμάχη” μεταξύ των υποστηρικτών των πλαστικών χριστουγεννιάτικων δέντρων και εκείνων που προτιμούν τα πραγματικά.
Τα κομμένα, πραγματικά δέντρα δεν είναι από μόνα τους επιβαρυντικά για το περιβάλλον, ωστόσο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τη μεταφορά τους, αλλά και για την απόρριψή τους στις χωματερές σημαίνουν υψηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Από την άλλη πλευρά, τα “ψεύτικα” χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι συχνά φτιαγμένα από μη βιοδιασπώμενα υλικά όπως το PVC. Έχει μάλιστα υπολογιστεί πως ένα τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο γίνεται λιγότερο επιβλαβές από ένα αληθινό σε περίπτωση που το κρατήσουμε για διάστημα 20 ετών.
Πιο οικολογική λύση θεωρείται η αγορά ενός αληθινού δέντρου, αλλά όχι κομμένου.
Γιατί να μην φυτέψετε ένα φυτό εξωτερικού χώρου κατάλληλου για αυτή τη δουλειά (πχ μικρό έλατο), το οποίο θα φέρνεται εντός του σπιτιού μόνο κατά την περίοδο των εορτών;
Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσετε τόσο τα αισθητικά όσο και τα περιβαλλοντικά οφέλη ενός όμορφου δέντρου εκμηδενίζοντας το ενεργειακό αποτύπωμα της επιλογής σας.
Λάβετε υπόψη ότι η μεταφορά ενός δέντρου από τον εξωτερικό χώρο στον εσωτερικό και αντίστροφα διαταράσσει τον φυσικό κύκλο του φυτού με αποτέλεσμα να κιτρινίσουν φύλλα κλπ.
Σε λίγο χρόνο το δέντρο θα έχει προσαρμοστεί και θα έχει επιστρέψει στη φυσική του κατάσταση!
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);