Τετάρτη, Δεκεμβρίου 19, 2012

Παράνομη υλοτομία: κόβουν ακόμα και τα αναδασωτέα στο Όρος Αιγάλεω

Από περιπολίες επιτήρησης που πραγματοποιούν στελέχη της ομάδας πυρασφάλειας του ΠΕΣΥΔΑΠ στον δασικό πυρήνα του Όρους Αιγάλεω διαπιστώθηκαν περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας όπως σε άλλες δασικές περιοχές.
Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η παράνομη υλοτομία στρέφεται και στα μικρά φυτά που προέρχονται από αναδασώσεις.
Το γεγονός αποδίδεται, σ? ένα βαθμό, στο συνδυασμό της οικονομικής κρίσης με τα χαμηλά εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής και την αύξηση της ανεργίας πέρα από κάθε πρόβλεψη.
Στελέχη του ΠΕΣΥΔΑΠ διατύπωναν την άποψη ότι αν δε παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της υλοτομίας θα υπάρξει επανάληψη, σε μικρότερη κλίμακα, της περιόδου της κατοχής όταν κατακόπηκαν σχεδόν όλα τα δέντρα του βουνού λόγω έλλειψης ορυκτών καυσίμων στα νοικοκυριά. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για το βουνό (αποψίλωση, διάβρωση, ερημοποίηση κλπ).
Για τον λόγο αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΕΣΥΔΑΠ με σχετική της απόφαση προχώρησε στη λήψη άμεσων μέτρων. Αποφάσισε την ενεργοποίηση τμήματος της ομάδας πυρασφάλειας με ταυτόχρονη πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των αναγκών εποπτείας και παρακολούθησης του όρους Αιγάλεω.
Η δράση θα βασίζεται σε εποχούμενες περιπολίες με οχήματα 4χ4 σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή θηροφυλακή και το κυνηγετικό σύλλογο Πειραιά και αν υπάρξει ανάγκη με επάνδρωση καίριων σημείων πρόσβασης στο βουνό. Ταυτόχρονα θα υπάρξει η δυνατότητα να ελεγχθούν όσοι απορρίπτουν μπάζα και στερεά απόβλητα σε δασικές εκτάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΕΣΥΔΑΠ απευθύνεται στη Περιφέρεια Αττικής και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητώντας την οικονομική συνδρομή τους για τη αντιμετώπιση μέρους των δαπανών της έκτακτης αυτής δράσης προστασίας του όρους Αιγάλεω.
Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης με δήλωση του τόνισε: «Ας γνωρίζουν όλοι ότι το όρος Αιγάλεω δεν είναι αφύλακτο. Ο Σύνδεσμος και οι Δήμοι μέλη του δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να καταστρέψει προσπάθειες χρόνων αναδάσωσης και προστασίας του. Ότι αποφασίσαμε υλοποιείται και περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση και ουσιαστική συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓΠΠ.»
http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);