Πέμπτη, Δεκεμβρίου 27, 2012

Επιστήμονες έλυσαν υπόθεση δολοφονίας Φαραώ 3.000 χρόνια μετά [εικόνα]


Ομάδα ερευνητών επιστημόνων διαλεύκαναν την άλυτη μέχρι σήμερα δολοφονία του τελευταίου μεγάλου Φαραώ της Αιγύπτου. Αιτία τα θανατηφόρα παιχνίδια εξουσίας κατά τη μάχη διαδοχής στο θρόνο.
Με τη βοήθεια ειδικών τεχνολογιών, η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ραμσής ο 3ος, βασιλιάς που κάποτε λατρευόταν σαν θεός, βρήκε το θάνατο από το χέρι ή τα χέρια δολοφόνων, τους οποίους είχε στείλει η ύπουλη σύζυγός του και ο φιλόδοξος γιος του.
Ένα άλλο πτώμα, επίσης, το οποίο έχει μείνει γνωστό ως «Κραυγάζουσα μούμια» θα μπορούσε να είναι εκείνο του ίδιου του γιου του, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα υποχρεώθηκε να αυτοκτονήσει μετά τη μηχανορραφία.
http://www.enimerwsi.gr/wp-content/uploads/2012/12/fetcher_184.jpeg
Ο ψηφιακός τομογράφος (CT Imaging) έδειξε ότι η τραχεία, καθώς και μείζονες κεντρικές αρτηρίες του Ραμσή του 3ου είχαν κοπεί, δημιουργώντας τραύμα μήκους 70 χιλιοστών, το βάθος του οποίου έφτανε μέχρι τη σπονδυλική στήλη.
«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο Ραμσής ο 3ος πέθανε λόγω αυτού του τραύματος στο λαιμό του», αναφέρει ο ειδικός επιστήμονας σε ζητήματα παλαιοπαθολογίας Άλμπερτ Ζινκ.
Ο Ραμσής ο 3ος, ο οποίος κυβέρνησε από το 1188 μέχρι το 1155 π.Χ., περιγράφεται στις αρχαίες επιγραφές ως «Μέγας Θεός», αλλά και ως σπουδαίος στρατηλάτης που προστάτευσε την πλούσια τότε Αίγυπτο από τις επανειλημμένες ειβολές.
Εκτιμάται πως θα πρέπει να βρισκόταν στο 65ο έτος της ηλικίας του όταν δολοφονήθηκε, αλλά τα αίτια του θανάτου του παρέμεναν μέχρι σήμερα άγνωστα.
http://www.enimerwsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);