Τρίτη, Δεκεμβρίου 25, 2012

Γενετικές μεταλλάξεις στα χριστουγεννιάτικα γκι

 Γενετικές μεταλλάξεις στα χριστουγεννιάτικα γκι

Βγάζουν αγκάθια σε συγκεκριμένα φύλλα


Τα γνωστά και αγαπημένα σε όλους γκι, που έρχονται στο προσκήνιο κατά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, παρουσιάζουν γενετικές ιδιαιτερότητες τα τελευταία χρόνια.
Όπως προκύπτει μάλιστα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι μεταλλάξεις στη γενετική σύνθεση των φύλλων των γκι έχουν να κάνουν με το περιβάλλον στο οποίο εκτίθενται.

Έρευνα που παρουσιάζεται στο γνωστό περιοδικό βοτανικής Linnean, παρουσιάζει παραλλαγές του φυλλώματος σε ένα μόνο δέντρο οι οποίες είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα του περιβαλλοντός τους.

Ο επικεφαλής της μελέτης Κάρλος Χαρέρα από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας και η ομάδα του μελέτησαν το Ευρωπαϊκό δέντρο Ilex aquifolium που μοιάζει με πουρνάρι.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο πιο χαμηλά ήταν τα φύλλα στο δέντρο τόσο πιο κοφτερά ήταν, ενώ αντίθετα τα ψηλότερα φυλλώματα ήταν στρογγυλεμένα και λεία, γεγονός που πιθανόν να είναι η άμυνα του φυτού στις επιθέσεις των λαίμαργων ζώων.

Όλα τα φύλλα σε ένα δέντρο είναι γενετικά πανομοιότυπα και έχουν ακριβώς την ίδια αλληλουχία DNA. Ωστόσο εξετάζοντας το DNA τους βρήκαν ίχνη μιας χημικής διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση, η οποία τροποποιεί DNA, αλλά δε μεταβάλλει τη γενετική ακολουθία του οργανισμού, αποδεικνύοντας έτσι ότι η παραλλαγή των φύλλων ήταν μια απάντηση στις περιβαλλοντικές ή γενετικές αλλαγές.

«Στα γκι, βρήκαμε ότι το DNA των αιχμηρών φύλλων ήταν σημαντικά λιγότερο μεθυλιωμένο σε σχέση με αυτό στα λεία φύλλα, και από αυτό συνεπάγεται ότι η μεθυλίωση είναι τελικά υπεύθυνη για τις αλλαγές στο σχήμα του φύλλου», εξηγεί ο Χερέρα. 
 http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);