Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2011

Γιατρικό για το Αλτσχάιμερ ο κρόκος Κοζάνης

Σε φυσικό «όπλο» στη μάχη κατά της άνοιας αναδεικνύεται ο κρόκος ή σαφράν.Επιστημονικές έρευνες έδειξαν την ευεργετική επίδραση του φυτού, που καλλιεργείται ευρέως στην περιοχή της Κοζάνης, στην αντιμετώπιση των δύο κυριότερων μορφών άνοιας, της αγγειακής και του Αλτσχάιμερ.
Oπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αιματολόγος, Ζ. Σινάκος, στην εισήγησή του στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Ιατρικού Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, έρευνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης έδειξαν πως ο κρόκος ασκεί στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ δράση ανάλογη της γαλανταμίνης, δηλαδή της φαρμακευτικής ουσίας που χρησιμοποιείται σήμερα για τη νόσο.

Παράλληλα, μελέτη που έγινε στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Θεαγένειο Νοσοκομείο, έδειξε πως τα παράγωγα του κρόκου αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της ακετυλοχολιστεράσης, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εξάλλου, το φυτό, που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, φαίνεται πως έχει θετική επίδραση και στους ασθενείς με αγγειακή ή «μικροεμφραγματική» άνοια, η οποία σε υψηλό ποσοστό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και επηρεάζεται από την αθηροσκληρωτική κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου.
Εφαρμογή
«Επειδή ο κρόκος έχει βρεθεί ότι ασκεί γενικότερα μια αντιθρομβωτική δράση, περιμένουμε ότι θα έχει ευνοϊκή δράση και στην αγγειακή άνοια. Νομίζω ότι ο κρόκος μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή στη βελτίωση της κατάστασης των αρρώστων που πάσχουν από αγγειακή άνοια ή Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο κ. Σινάκος στο περιθώριο του συνεδρίου.
Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο κρόκος αποτελεί αντικείμενο συστηματικής έρευνας τα τελευταία χρόνια. Οι μέχρι σήμερα σχετικές παρατηρήσεις αναφέρονται κυρίως στην ευνοϊκή επίδρασή του στη θρόμβωση, στον καρκίνο και στις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.
kapistri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);