Παράλληλα, μελέτη που έγινε στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Θεαγένειο Νοσοκομείο, έδειξε πως τα παράγωγα του κρόκου αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της ακετυλοχολιστεράσης, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εξάλλου, το φυτό, που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, φαίνεται πως έχει θετική επίδραση και στους ασθενείς με αγγειακή ή «μικροεμφραγματική» άνοια, η οποία σε υψηλό ποσοστό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και επηρεάζεται από την αθηροσκληρωτική κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου.
Εφαρμογή
«Επειδή ο κρόκος έχει βρεθεί ότι ασκεί γενικότερα μια αντιθρομβωτική δράση, περιμένουμε ότι θα έχει ευνοϊκή δράση και στην αγγειακή άνοια. Νομίζω ότι ο κρόκος μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή στη βελτίωση της κατάστασης των αρρώστων που πάσχουν από αγγειακή άνοια ή Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο κ. Σινάκος στο περιθώριο του συνεδρίου.
Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο κρόκος αποτελεί αντικείμενο συστηματικής έρευνας τα τελευταία χρόνια. Οι μέχρι σήμερα σχετικές παρατηρήσεις αναφέρονται κυρίως στην ευνοϊκή επίδρασή του στη θρόμβωση, στον καρκίνο και στις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.
kapistri.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου