Πέμπτη, Φεβρουαρίου 24, 2011

Μεγάλη μείωση στάθμης της Τριχωνίδας

Εντύπωση προκαλεί δημοσίευμα τoυ real.gr που μιλάει για μείωση στάθμης της Τριχωνίδας. Η δημοσίευση έχει ως εξής:
ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ εκπέμπουν τρεις σημαντικές λίμνες τις Ελλάδας, η Τριχωνίδα στην Αιτωλοακαρνανία, η Κερκίνη στις Σέρρες και η Χειμαδίτιδα στη Φλώρινα, οι οποίες προβλέπεται να συρρικνωθούν δραματικά λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με αδημοσίευτες έρευνες του Ελληνικούς Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Τα αποτελέσματα των ερευνητών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, μιας και σε βάθος χρόνου και οι τρεις λίμνες θα απολέσουν σημαντικό ποσοστό της έκτασης και των υδάτων τους.

Η λήψη μέτρων αλλά και η επέκταση της έρευνας κρίνονται αναγκαίες από τους επιστήμονες, προκειμένου το μέλλον της βιοποικιλότητας αλλά και των τοπικών κοινωνιών να μην κρέμεται από μια κλωστή.

Μεγάλη μείωση της στάθμης

Στην Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη σε όγκο λίμνη της Ελλάδας, αναμένεται μείωση της στάθμης της και αύξηση της συγκέντρωσης του ολικού αζώτου, σύμφωνα με έρευνα δύο επιστημόνων, του Ηλία Δημητρίου, γεωλόγου - περιβαλλοντολόγου του ΕΛΚΕΘΕ, και του Ηλία Μουσούλη υδρολόγου - περιβαλλοντολόγου.

Στο πλαίσιο της έρευνας προσομοιώθηκαν δύο μελλοντικά σενάρια κλιματικής αλλαγής: το απαισιόδοξο σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Μελέτη των Κλιματικών Αλλαγών του ΟΗΕ (IPCC), το οποίο προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2070 κατά 3,8 °C και μείωση της βροχόπτωσης κατά 0,25 mm/ημέρα, και το πιο αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 °C και μείωση της βροχόπτωσης κατά 0,25 mm/ημέρα.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η πτώση της στάθμης της λίμνης θα μειώνεται ετησίως κατά 12 εκατοστά, ενώ, βάσει του δεύτερου σεναρίου, η μείωση θα φτάσει τα 6 εκατοστά τον χρόνο. Αν και οι αριθμοί φαίνονται μικροί, σύμφωνα με τον Ηλ. Μουσούλη, η ετήσια μείωση της στάθμης έστω και κατά 6 εκατοστά μπορεί να επιφέρει δραματικές αλλαγές τόσο στη βιοποικιλότητα της περιοχής όσο και στους κατοίκους των γύρω περιοχών που εξαρτώνται από την Τριχωνίδα.

«Η μείωση των υδάτων θα είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα η λίμνη να συρρικνωθεί. Ηδη στην περιοχή παρατηρείται μεγάλη αυξομείωση της στάθμης μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα, γεγονός που στο μέλλον θα χειροτερέψει», αναφέρει ο Ηλ. Μουσούλης. Παράλληλα, αύξηση θα υπάρξει στις συγκεντρώσεις του ολικού αζώτου κατά 10% στη χειρότερη περίπτωση και κατά 3,4% στην καλύτερη. Λύματα, λιπάσματα αλλά και βόθροι των γύρω περιοχών καταλήγουν στην Τριχωνίδα.

Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε στο μέλλον η λίμνη θα φιλοξενεί μόνο φύκια. Από τα ψάρια της λίμνης, ειδικά από την αθερίνα, ζουν πολλές οικογένειες αλιέων, όμως σε περίπτωση που τα σενάρια επαληθευτούν, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των γύρω περιοχών θα επηρεαστεί άμεσα.

«Η Τριχωνίδα θα μετατραπεί σε μια ευτροφική λίμνη, χωρίς ψάρια. Δεν θα μπορεί να επιβιώσει κανένας οργανισμός και λόγω του ευτροφισμού θα αναδύονται από τα νερά τοξικά αέρια», επισημαίνει ο υδρολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);