Κυριακή, Φεβρουαρίου 20, 2011

Τα Ελληνικά αγριόγιδα και η Αλβανική απειλή

Σε τόπο κυνηγιού έχουν μετατρέψει την προστατευόμενη περιοχή του Γράμμου Αλβανοί λαθροθήρες οι οποίοι σκοτώνουν σπάνια αγριόγιδα που απειλούνται με εξαφάνιση.


Στην τοπική κοινωνία έχει προκληθεί αναστάτωση, καθώς οι λαθροθήρες εμφανίζονται ιδιαίτερα αποφασισμένοι και η φύλαξη της περιοχής αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης για την πανίδα του Γράμμου που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», ο πληθυσμός των αγριόγιδων στην περιοχή περιλαμβάνει 50 άτο- μα που αντιστοιχούν περίπου στο 1/12 του συνολικού πληθυσμού του στην Ελλάδα.

Στη λίστα των απειλούμενων ειδών των Βαλκανίων

Ενα απο τα σοβαρώς απειλούμενα είδη των Βαλκανίων είναι το αγριόγιδο που ζει στην Ελλάδα. Με χαρακτηριστικό του γνώρισμα τα όρθια κέρατα με τις κυρτές απολήξεις, το ελληνικό αγριόγιδο έχει καφέ ανοικτό τρίχωμα το καλοκαίρι, το οποίο μετατρέπεται σε σκούρο τον χειμώνα.

Στο λευκό του κεφάλι φέρει δύο σκούρες πλευρικές λωρίδες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει από 15 έως 20 χρόνια και ιδανικός βιότοπος γι’ αυτό είναι οι απότομες δασωμένες πλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες κορυφές. Σήμερα συναντάται κυρίως στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Πίνδο, τη Στερεά Ελλάδα, τον Ολυμπο, τη Ροδόπη, τα όρη Τζένα-Πίνοβο και Νεμέρτσικα.

Στις περιοχές αυτές συγκεντρώνει συνολικά 700 άτομα, τα οποία χωρίζονται σε19 ομάδες οι οποίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Η λαθροθηρία συνιστά την πρωταρχική απειλή για το είδος, το οποίο επίσης κινδυνεύει από την οριοθέτηση των Καταφυγίων Αγριας Ζωής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη δεδομένα για την εξάπλωση και χρήση του χώρου από το αγριόγιδο και από την απουσία φύλαξης ή επιτήρησης των βιοτόπων τους από κρατικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);