Τετάρτη, Ιουνίου 18, 2014

Χρ. Ζερεφός: Η Ελλάδα θα είναι η τελευταία που θα πληγεί από την κλιματική αλλαγή

Χρ. Ζερεφός: Η Ελλάδα θα είναι η τελευταία που θα πληγεί από την κλιματική αλλαγ
«Η Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες περιβαλλοντικά χώρες, καθώς έχει από τους πλουσιότερους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο βιοτόπους στον πλανήτη. Έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη με 16.300 χλμ., ιδεώδεις συνθήκες θερμοκρασίας θαλάσσης, υγρασίας αέρα και ανέμου και η φύση της Ελλάδας είναι πάντα δροσερή και έτοιμη να υποδεχθεί τον άνθρωπο. Η Ελλάδα έχει όλων των ειδών τα κλίματα: το μεσογειακό κυριαρχεί, αλλά έχει επίσης εύκρατο και αλπικό στα βουνά της». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος.

Το φετινό μήνυμα «Ύψωσε τη φωνή σου και όχι τη στάθμη της θάλασσας», επιλέχθηκε από τον ΟΗΕ προκειμένου να επισημάνει τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βραβευμένος με νόμπελ Έλληνας καθηγητής συμπληρώνει ότι «οι Έλληνες πρέπει να δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό στη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα να λάβουμε και μέτρα προστασίας για την προσαρμογή μας σε πρώτη φάση σε ένα περιβάλλον, που ενδεχομένως να έχουμε συχνούς καύσωνες ή συχνές εναλλαγές του καιρού ή συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, «η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα, γιατί το περιβάλλον της είναι τόσο μοναδικό και έχει τέτοια αντοχή στις μεταβολές της κλιματικής αλλαγής, που θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα πληγούν απ' αυτήν».
Το περιβάλλον της Ελλάδας είναι σπουδαίο και μοναδικό, όπως λέει και δεν πρέπει να καταστραφεί από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Κρούει δε, τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα στο θέμα των πυρκαγιών, καθώς όπως τονίζει «αν και δεν μπορούν να αποφευχθούν όλες, μπορεί ωστόσο να μειωθεί σημαντικά το φαινόμενο».
(Πηγή φωτογραφίας: nbcnews)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);