Τρίτη, Ιουνίου 10, 2014

Πώς περνούν τα βατράχια... το δρόμο

Χιλιάδες βατράχια στην Εσθονία μπόρεσαν να διασχίσουν δρόμους μεγάλης και ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς να διατρέξουν τον παραμικρό κίνδυνο, για να φθάσουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους.

Και αυτό χάρη σε μια ομάδα εθελοντών οι οποίοι έσπευσαν να τα βοηθήσουν, όπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές του εγχειρήματος.

Αφού περάσουν μήνες ολόκληρους σε χειμερία νάρκη προκειμένου να επιβιώσουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σε αυτό το κράτος της Βαλτικής, τα βατράχια ξυπνούν την άνοιξη και ορμούν μαζικά στους δρόμους για να επιστρέψουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους.

«Τότε λοιπόν ξεκινούν οι μπελάδες και εμείς, οι άνθρωποι, πρέπει να τα βοηθήσουμε επειδή διασχίζουν συχνά πολυσύχναστους δρόμους και πολλά από αυτά σκοτώνονται από τα αυτοκίνητα» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βιολόγος Πίρετ Πάπελ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Βατράχια στο Ταλίν.

«Χρησιμοποιήσαμε κουβάδες για να μεταφέρουμε 15.677 βατράχια με κάθε ασφάλεια από τη μία πλευρά του δρόμου στην άλλη στους οδικούς άξονες ή κοντά στην περιοχή όπου αναπαράγονται» διευκρίνισε η Μαριλίς Τάγκο, του Ταμείου της Εσθονίας για την Φύση.

Περίπου 200 εθελοντές τοποθέτησαν δίχτυα σε 79 σημεία κατά μήκος της Εσθονίας για να πιάσουν τα αμφίβια αυτά, που έχουν μέγεθος από 8 έως 11 εκατοστά, σε τοποθεσίες όπου γνώριζαν ότι θα χρειαζόταν να διασχίσουν δρόμους.

http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);