Δευτέρα, Ιουνίου 02, 2014

Τα B-52 μετατρέπονται σε «ιπτάμενα δίκτυα»


Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H, μετά την υποβολή του σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης της τεχνολογικής και επικοινωνιακής υποδομής του.
Μέσω του προγράμματος CONECT (Combat Network Communications Technology) τα βομβαρδιστικά, που βρίσκονται σε υπηρεσία για πάνω από πενήντα χρόνια, θα αποκτήσουν προηγμένες ικανότητες σε επίπεδο τηλεπικοινωνιών, πληροφοριακής υποδομής και ανταλλαγής δεδομένων.
Βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι η αναβάθμιση των σταθμών εργασίας του πληρώματος. Θα εγκατασταθούν νέες έγχρωμες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFCD) οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα αναλογικά συστήματα και τις μονόχρωμες οθόνες. 
Επιπλέον, οι σταθμοί εργασίας, που περιλαμβάνουν επίσης πληκτρολόγια και trackballs, θα συνδεθούν μεταξύ τους σε ένα ιπτάμενο δίκτυο, που θα επιτρέπει σε κάθε κονσόλα εργασίας να μπορεί να ελέγχει πολλαπλά συστήματα μέσω αρχιτεκτονικής client-server.
Παράλληλα, στα αεροσκάφη θα εγκατασταθεί και νέο, ψηφιακό σύστημα εσωτερικών επικοινωνιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη εισήχθησαν σε υπηρεσία από το 1961 και μετά, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οπότε τα συστήματα επικοινωνιών ήταν σχεδιασμένα ώστε να επιβιώνουν και να επιχειρούν σε περιβάλλοντα μετά από πυρηνικό πλήγμα, όπου ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός θα κατέστρεφε κάθε μορφή επικοινωνιών.
Ωστόσο, η καρδιά του προγράμματος CONECT είναι η ριζική αναβάθμιση των δυνατοτήτων δορυφορικής και τακτικής επικοινωνίας των B-52H. Μέχρι σήμερα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου διεξήγαγαν επιχειρήσεις προσχεδιασμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ τα δεδομένα της κάθε αποστολής εισάγονταν χειροκίνητα στα συστήματα στόχευσης.
Αντίθετα, μετά τον εκσυγχρονισμό τα σχέδια των αποστολών, οι επιλογές των όπλων που θα χρησιμοποιηθούν και τα δεδομένα των στόχων θα μπορούν να αποστέλλονται στο αεροσκάφος ενώ αυτό βρίσκεται ήδη στον αέρα, μέσω αποστολής «πακέτων δεδομένων».
Τα B-52 Stratofortress κατασκευάστηκαν από την Boeing, η οποία έχει αναλάβει και τον εκσυγχρονισμό τους, ενώ η έκδοση H είναι η μόνη που παραμένει σε υπηρεσία με την Αμερικανική Αεροπορία, με 76 συνολικά αεροσκάφη.
 http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);