Σε όλο το δάσος της Βασιλικής του Ταϋγέτου, που είναι ίσως το νοτιότερο
ελατόδασος στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και ακόμη ευρύτερα έχει
εξαπλωθεί το έντομο μικρολεπιδόπτερο που ξεραίνει τις βελόνες των
δέντρων και σε συνδυασμό με άλλα φλοιοφάγα έχουν νεκρώσει πολλά έλατα.
Για την ανακοπή της ζημιάς το ΤΕΙ Πελοποννήσου διενεργεί έρευνες...
Αρχικά η προσβολή παρουσιάστηκε περιορισμένη σε τοπικό επίπεδο, σε χρονικό διάστημα, όμως, δύο ετών εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα τα συμπτώματα εκτείνονται σε όλη την περιοχή του δάσους της Βασιλικής έως και πέρα της μονής της Παναγίας της Γιάτρισσας.
Με σκοπό την ταυτοποίηση του εντόμου το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ - «Δήμητρα»), πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες επίσκεψη και δειγματοληψία στην προαναφερθείσα περιοχή. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το έντομο που προκάλεσε τις εκτεταμένες ζημιές είναι το μικρολεπιδόπτερο Epinotia subsequana Haw (Lepidoptera, Tortricidae), το οποίο αυτήν την περίοδο σημειώνει μία έντονη πληθυσμιακή έξαρση. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κατά τόπους εντοπισμός νεκρών δένδρων ελάτης, που οφείλεται στη συνδυασμένη δράση του ανωτέρω λεπιδοπτέρου με δευτερογενείς προσβολές από φλοιοφάγα έντομα.
Προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του ΙΔΕ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει μια σειρά ερευνών, ώστε να επιτευχθούν η ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του εντόμου και ο περιορισμός του υπάρχοντος πληθυσμού του.
http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου