Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2011

Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει, αλλά πρώτα... κουφαίνει!


Το παθητικό κάπνισμα επισύρει βλαβερές συνέπειες για την ακοή των εφήβων,

Επισύρει βλαβερές συνέπειες για την ακοή των εφήβων,

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σε δείγμα 1500 νέων ηλικίας 12 έως 19 ετών, το παθητικό κάπνισμα επισύρει βλαβερές συνέπειες για την ακοή των εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, αποδείχτηκε ότι έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κώφωση.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η κώφωση θεωρείται μια ακόμη συνέπεια του παθητικού καπνίσματος, αφού ήδη γνωρίζαμε ότι το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος των πνευμόνων συγκαταλέγονται στις αρνητικές του πλευρές.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι έφηβοι που εκτίθενται συχνά στον καπνό των άλλων είναι πολύ πιθανό να υποστούν νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, η οποία προκαλείται από προβλήματα στον κοχλία, το ευαίσθητο ελικοειδές όργανο στο εσωτερικό του αυτιού.

Βέβαια δεν αναφερόνται σε προβλήματα ακοής κατά την ήβη, αλλά πολύ αργότερα στην ζωή των ατόμων. Μπορεί όμως να διαγνωστεί και σε παιδιά που γεννήθηκαν με συγγενή κώφωση. Η μελέτη κατέδειξε ότι τέσσερις στους πέντε εφήβους με αρχές προβλημάτων ακοής δεν γνωρίζουν το πρόβλημά τους. Ο ένας εκ των δύο συντονιστών της έρευνας, δρ. Ανίλ Λαλουάνι, δήλωσε ότι «η ήπια απώλεια ακοής δεν γίνεται αντιληπτή απαραίτητα. Συνεπώς, το να ρωτάς κάποιον αν θεωρεί ότι έχει προβλήματα ακοής, δεν αρκεί». Την στιγμή μάλιστα που "πάνω απ' το 50% των παιδιών στις ΗΠΑ εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, τα συμπεράσματά της έρευνας αντανακλούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας".

Πολλά παιδιά χαρακτηρίζονται στις σχολικές αίθουσες ως ταραχοποιοί. Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί διαγιγνώσκουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Έτσι λοιπόν, αξιοπρόσεκτο κρίνεται ένα από τα πορίσματα της εν λόγω μελέτης, ότι παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του οικείου περιβάλλοντός τους μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατανόηση όσων λέγονται στην αίθουσα και η προσοχή τους να αποσπάται. Μία εξήγηση είναι η συγκέντρωση του αίματος στην περιοχή του αυτιού. Μπορεί να προκληθεί βλάβη, η οποία έχει συνέπειες ως προς την κατανόηση της ομιλίας.

Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);