Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 11, 2013

«Ψηφιακό χάπι» στέλνει SMS μέσα από το σώμα – Σωτήριο για ηλικιωμένους

Ένα «ψηφιακό χάπι» που στέλνει γραπτά μηνύματα στους συγγενείς και τους γιατρούς μέσα από το σώμα του ασθενούς ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Proteus Digital Health σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοφαρμακευτικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Κάθε χάπι περιέχει έναν αισθητήρα ο οποίος όταν έλθει σε επαφή με τα υγρά του στομάχου μετά την κατάποση, στέλνει σήμα σε ένα επίθεμα που φορά ο ασθενής.
Το επίθεμα με τη σειρά του στέλνει στους συγγενείς ή τους γιατρούς ένα μήνυμα (sms ή email), ενημερώνοντας ότι ο ασθενής πήρε το χάπι του.
Ο αισθητήρας έχει το μέγεθος ενός κόκκου άμμου και είναι ενσωματωμένος στο χάπι μαζί με χαλκό και μαγνήσιο, στοιχεία που δημιουργούν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα όταν έλθουν σε επαφή με τα οξέα του στομάχου. Το ηλεκτρικό κύκλωμα που δημιουργείται τροφοδοτεί τον αισθητήρα.
Η εταιρεία Proteus Digital Health έχει ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές της του ψηφιακού χαπιού χρησιμοποιώντας ως βάση φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο εκφράζεται η ελπίδα ότι μελλοντικά η τεχνολογία θα ενσωματωθεί σε πολύ πιο ενεργά φάρμακα.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Proteus Digital, Health, Andrew Thompson, όταν το ψηφιακό χάπι εισέλθει στον οργανισμό ενημερώνει με μήνυμα για το είδος και την ποσότητα του φαρμάκου που έλαβε ο ασθενής, πχ. 12 mg από το φάρμακο της τάδε εταιρείας.
Ο κ. Thompson υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αναμένεται να εξοικονομήσει εκατομμύρια φάρμακα που αλλιώς θα απορρίπτονταν, αλλά και να διασφαλίσει ότι η φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς λαμβάνεται κανονικά.
Εκτός αυτού, το χάπι εκτιμάται ότι θα βάλει τέλος στην αγωνία που βιώνουν οι συγγενείς των ηλικιωμένων, οι οποίοι συχνά μπερδεύουν τα χάπια τους.
Από την πλευρά του ο Δρ. Lionel Tarassenko από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε πως το ψηφιακό χάπι δεν θέτει θέμα παραβίασης της ιδιωτικότητας και προσέθεσε πως οι ηλικιωμένοι πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να παίρνουν έξι, επτά, ακόμα και οκτώ χάπια ημερησίως.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);