Κυριακή, Σεπτεμβρίου 29, 2013

Ετησίως «χάνονται» 8,5 εκατ. χρόνια ζωής λόγω του καπνίσματος

Ο καπνός βασικός ένοχος για τους καρκίνους στο στόμα, στο φάρυγγα και στο λάρυγγα, καθώς περιέχει μέχρι 60 χημικές καρκινογόνες ουσίες

 
Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED), ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα στον τομέα της δημόσιας υγείας είναι ο καπνός, καθώς ετησίως υπολογίζεται πως «χάνονται» οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής παγκοσμίως.
Τα χρόνια αυτά αντιστοιχούν σε 700.000 ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους από τον καπνό. Ο καπνός είναι ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους ως επί το πλείστον  μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα στο φάρυγγα και στο λάρυγγα (με σταθερό επιπολασμό) διότι  περιέχει μέχρι 60 χημικές καρκινογόνες ουσίες.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 με κεντρικό θέμα  «Στοματική υγεία και κάπνισμα».
Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED) το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 340.000 οδοντιάτρους από 32 εθνικούς οδοντιατρικούς συλλόγους από 30 ευρωπαϊκές χώρες, ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει ή αλλιώς μειώνεται η ζωή του κατά  10-15 χρόνια.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις τα έξοδα του καπνίσματος ανέρχονται στην Ευρώπη στα 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ το κοινωνικό κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας ανέρχεται στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!
Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα  είναι o καρκίνος του στόματος και οι προκαρκινικές διαταραχές, η αυξημένη σοβαρότητα και η έκταση των νόσων  του περιοδοντίου και η κακή επούλωση τραυμάτων.
Η Καθηγήτρια Στοματολογίας, κ. Αλεξάνδρα Σκλαβούνου- Ανδρικοπούλου, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι πολλές και ενώ ορισμένες στοματικές βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι αθώες και αναστρέψιμες,(νικοτινική στοματίτιδα, μελάγχρωση ούλων, τριχωτή γλώσσα κλπ) άλλες όπως οι προκαρκινικές (δυνητικά κακοήθεις) βλάβες και ο καρκίνος του στόματος έχουν σοβαρή πρόγνωση και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.
Ο πρόεδρος του ΟΣΑ, κ. Αθανάσιος Υφαντής, τόνισε ότι ο Οδοντίατρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στους ασθενείς προκειμένου να διακόψουν το κάπνισμα λόγω της δυνατότητας  να έρχονται σε επαφή αρκετά συχνά.
Οι επιστήμονες  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι μέχρι το 2030, εκτός εάν υπάρξουν δραματικές μειώσεις στη χρήση  του καπνού, ο αριθμός θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής έχει διοργανώσει σειρά Ημερίδων με θέμα τις επιπτώσεις του καρκίνου του στόματος και έχει εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο για την διακοπή του καπνίσματος στο Οδοντιατρείο.
http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);