Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16, 2013

« ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΔΙΑ »




      Η ποικιλία ζωής φυτών και ζώων (βιοποικιλότητα) που μας προσφέρει η φύση είναι απαράμιλλη.

      Μέχρι σήμερα στις αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες υπήρχε αφθονία τροφής και αγαθών.

      Στις υποανάπτυκτες χώρες όμως η επιβίωση έχει ακόμα και σήμερα τη μορφή ενός καθημερινού αγώνα.

      Στις μέρες μας ακούμε όλο και πιο συχνά ότι η διατροφική αλυσίδα έχει πεπερασμένες δυνατότητες, ότι πολλοί άνθρωποι επισιτίζονται ενώ άλλοι π.χ. σε χώρες της Αφρικής υποσιτίζονται.

      Η φύση για παράδειγμα σ΄ ένα τροπικό δάσος έχει εφεύρει από μόνη της το κλειδί της ανακύκλωσης, τίποτα δεν μένει αχρησιμοποίητο από κάποιους άλλους ζώντες οργανισμούς.

      Ακόμα και τα περιττώματα κάποιου ζώου αποτελούν τροφή για τα επιτήδια σκαθάρια.

       Με βάση το θεώρημα ότι τίποτα δεν πάει χαμένο ξεκίνησε μια προσπάθεια να σταματήσει από τη μια πλευρά η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο και από την άλλη να ανακυκλώνονται διάφορα υλικά, να δώσουμε περισσότερη ζωή στον πλανήτη μας, πρέπει όλοι να βάλουμε στην καθημερινότητα μας την ανακύκλωση και όχι μόνο σαν ιδέα αλλά και σαν πράξη και να αναλογιστούμε τα υπέρ αυτής της διαδικασίας.

     Για παράδειγμα πολλά υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και ύστερα τα απορρίπτουμε υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να ανακυκλώνονται συνέχεια, και άλλα για αρκετές φορές ώστε να διοχετεύονται ξανά στην αγορά με την πρότερη  η διαφορετική μορφή τους, π.χ. το γυαλί είναι ένα υλικό 100% ανακυκλώσιμο, το χαρτί σε αρκετά μεγάλο ποσοστό και αυτό, όπως και τα σίδερα, πλαστικά και αλουμίνια, άλλα υλικά από την άλλη όπως οι μπαταρίες αν απορριφτούν στην φύση και δεν ανακυκλωθούν είναι αρκετά επιβλαβής για το έδαφος λόγο των βαρέων μετάλλων που εμπεριέχουν οι περισσότερες. 

       Επίσης  μέσα από αυτή την διαδικασία καταφέρνουμε να περιορίσουμε σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τον όγκο των σκουπιδιών που απορρίπτετε στους χώρους υγειονομικής ταφής, που είδη σήμερα είναι αρκετά περιορισμένοι, εξοικονομούμε τεράστια ποσά ενέργειας για τον πλανήτη μας αρκεί να σκεφτούμε πως για παράδειγμα το αλουμίνιο εξοικονομεί μέσα από την διαδικασία της ανακύκλωσης περίπου το 90% που θα χρειαζόταν για την παραγωγή ενός νέου από την αρχή, και τέλος το μεγαλύτερο κέρδος για εμάς είναι η ηθική ικανοποίηση και πως συνεισφέρουμε για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς  τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές.

       Σε πολλά σημεία, ειδικά των αστικών κέντρων, βλέπουμε υπάρχουν κάδοι για συγκεκριμένα είδη απορριμμάτων προς ανακύκλωση, για άλλα πιο ογκώδη αντικείμενα που θέλουμε να απορρίψουμε μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον εκαστοτε δήμο της περιοχής μας για να ενημερωθούμε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αποκομιδής τους η αν απευθυνθούμε μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε εταιρίες ενοικιάσεις κάδων γι’ αυτό τον σκοπό.

        Προσωπικά, για τη ζωή μου αν είχα το δικαίωμα της επιλογής ενός χρώματος, αν για παράδειγμα στο περιβάλλον μπορούσαμε να δώσουμε τα χρώματα του ουράνιου τόξου, εμένα θα μου άρεσε να ζω με το πράσινο, να είχα μια πράσινη καρδιά γιατί αλήθεια πως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς οξυγόνο?

        Πράσινο όπως πολλά φυτά και δέντρα που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπουν σε οξυγόνο, για να μπορούμε να αναπνέουμε και να ζούμε καλύτερα, για να αφήσουμε – ως κληρονομιά - ότι πλούσια μας προσφέρθηκε από τη φύση.

       



                                                                          Εν-ημερωμένος  Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);