Παρασκευή, Μαΐου 11, 2012

Χάπι προστατεύει τους υγιείς από τον ιό του AIDS

 Χάπι προστατεύει τους υγιείς από τον ιό του AIDS
Tο χάπι Truvada αποδεικνύεται ένα πολύ ισχυρό όπλο σε ότι αφορά την πρόληψη της μόλυνσης του ιού HIV.
Η λήψη ημερησίων δόσεων του φαρμάκου μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης του HIV κατά 44% όταν συνδυάστηκε με προφυλακτικό.
Σύμφωνα με υπολογισμούς  το ετήσιο κόστος του στις ΗΠΑ θα κυμαίνεται περίπου από 3.700 έως 10.000 ευρώ, ενώ παραμένει άγνωστο αν το κόστος θα καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τα κυβερνητικά προγράμματα.
Τέλος, αυτοί που λάμβαναν κατά τη θεραπεία το χάπι "ευλαβικά" παρουσίασαν μείωση του κινδύνου κατά 73%.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη για να συζητήσει το κατά πόσον το Truvada πρέπει να εγκριθεί για  άτομα που διατρέχουν κίνδυνο από τον ιό HIV μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Όπως όλα δείχνουν το χάπι θα γίνει το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε για την πρόληψη της HIV  σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Η πρώτη μελέτη
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιατλ συνέλεξαν 4.758 ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος είχε μολυνθεί με HIV. Ο άλλος σύντροφος σε κάθε ζεύγος λάμβανε καθημερινά είτε το φάρμακο τενοφοβίρη ενάντια στο ΑΙDS, είτε ένα συνδυαστικό φάρμακο που περιείχε τενοφοβίρη καθώς και μια δεύτερη ουσία ενάντια στον HIV που ονομάζεται εμτρισιταμπίνη, είτε εικονικό φάρμακο.
Όπως προέκυψε μόλις 13 συμμετέχοντες που λάμβαναν το συνδυαστικό φάρμακο  Truvada μολύνθηκαν με τον ιό σε σύγκριση με 78 άτομα στην ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο (μείωση του κινδύνου της τάξεως του 73%).
Πρόσφατα ερευνητές ζήτησαν διεύρυνση των προγραμμάτων χορήγησης αντιρετροϊκών θεραπειών σε χώρες που εμφανίζουν και τα υψηλότερα ποσοστά μολυσμένων με τον HIV ατόμων. Στόχος των επιστημόνων είναι όχι μόνο η θεραπεία των ασθενών αλλά και η πρόληψη εξάπλωσης του ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η διεύρυνση της χρήσης τέτοιου είδους θεραπειών θα μπορούσε να σώσει 7,4 εκατομμύρια ζωές ως το 2020.
 http://gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);