Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Φονική ασθένεια χτυπά τα δάση της Μ. Βρετανίας

Απειλεί κυρίως τον πληθυσμό των κυπαρισσιών

Μια φονική νόσος απειλεί τα δέντρα της Μεγάλης Βρετανίας . Πρόκειται για έναν μύκητα που εξαπλώνεται μολύνοντας δασικές εκτάσεις με την ασθένεια Phylopthora lateralis. Η νόσος παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο σε κυπαρίσσια, τα οποία σκοτώνει «χτυπώντας» πρώτα τις ρίζες τους και ύστερα το εσωτερικό του κορμού.
Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε δασικές εκτάσεις των ΗΠΑ και του Καναδά όπου και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του πληθυσμού των κυπαρισσιών. Στην Ευρώπη, τα πρώτα κρούσματα της επιδημίας βρέθηκαν στο Plymouth της Αγγλίας.
Η νόσος δεν άργησε καθόλου να εξαπλωθεί καθώς σύμφωνα με δασοκόμους έχουν ήδη παρουσιαστεί μολύνσεις στη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Γαλλία καθώς και την Ολλανδία.
Οι επιστήμονες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του μύκητα και κάνουν έκκληση σε όσους εργάζονται στον τομέα του περιβάλλοντος να ενημερώνουν εγκαίρως όταν παρατηρούν οποιοδήποτε σημάδι της Phylopthora lateralis.
Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για μεταδοτικότητα της ασθένειας σε ανθρώπους, ζώα καθώς και τα περισσότερα είδη φυτών, επιβεβαιώνουν.

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);