Τρίτη, Μαρτίου 15, 2011

Ανακύκλωση με ανταπόδοση!

Όφελος από την ανακύκλωση τώρα!  Πλέον η ανακύκλωση δεν προσφέρει μόνο στο περιβάλλον, αλλά μπορεί να βοηθήσει οικονομικά και τους απλούς πολίτες. Σε κεντρικά σημεία της Αθήνας παρατηρούμε ορισμένα μεγάλα πράσινα κουτιά που μοιάζουν με σπιτάκια στα οποία ο κόσμος σχηματίζει ουρές. Πρόκειται για τα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Αυτά τοποθετούνται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» σε Δήμους, σε καταστήματα super markets, εντός σχολείων, σε χώρους υψηλής καταναλωτικής έντασης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Εκεί μπορεί ο καθένας να τοποθετήσει και να ανακυκλώσει συσκευασίες χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου και γυαλιού. Στα σημεία αυτά πραγματοποιούνται αυτόματα όλες οι αναγκαίες εργασίας συλλογής, διαλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των υλικών συσκευασίας. Το σημαντικό είναι πως προσφέρεται ανταποδοτικό κίνητρο στους πολίτες για τις επιστρεφόμενες αυτές συσκευασίες.
Για τις συσκευασίες που επιστρέφονται για ανακύκλωση στα αυτόματα μηχανήματα του κάθε Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης προσφέρονται είτε μία απόδειξη είτε ένα κουπόνι. Η απόδειξη αντιστοιχεί στο σύνολο της αξίας του ανταποδοτικού κινήτρου για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες, και χρησιμοποιείται για δωρεάν αγορές σε συμβεβλημένα καταστήματα. Το κουπόνι αντιστοιχεί στο σύνολο της αξίας του ανταποδοτικού κινήτρου για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες, και δωρίζεται αυτόματα υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού.
Δεν είναι τυχαίο που ένας από τους στόχους της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είναι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, μέσω της παροχής του ανταποδοτικού κινήτρου για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε.
Στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα αυτό εδώ και μερικά χρόνια. Η ανταπόκριση όμως των πολιτών δεν είναι ανάλογη με άλλες χώρες. Στη Σουηδία για παράδειγμα, φτάνουν σε σημείο να ξεχειλίζουν οι πράσινοι κάδοι της ανακύκλωσης. Ένας πιθανός λόγος για το φαινόμενο αυτό, είναι πως με την ανακύκλωση προκύπτει άμεσο χρηματικό κέρδος για όσους εναποθέτουν τα μπουκάλια και τις λοιπές συσκευασίες.
Κάποια χρήσιμα στατιστικά στοιχεία:
Στο δήμο Αθηναίων αυτή τη στιγμή υπάρχουν τοποθετημένα 30 ολοκληρωμένα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Ο σχεδιασμός προβλέπει ο αριθμός των κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης να ανέλθει στα 100 στην επόμενη τετραετία.
Στο δήμο Ηρακλείου σε διάστημα 2 μηνών από την τοποθέτηση ενός κέντρου ανταποδοτικής ανακύκλωσης, παρέλαβαν 287.863 ανακυκλώσιμα τεμάχια.
Στις Σκανδιναβικές χώρες προσφέρεται χρηματικό αντίτιμο για κάθε τεμάχιο που ανακυκλώνεται. Αναλυτικά, στη Δανία μπορούν να πάρουν έως και 0,40 € στη Σουηδία έως 0,30 € ενώ στη Νορβηγία έως 0,60 €, ανάλογα το μέγεθος του μπουκαλιού ή του κουτιού.
.
Πηγή: FLOW MAGAZINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);