Κυριακή, Μαρτίου 13, 2011

Ανακύκλωση πλαστικού

Πλαστικά Μπουκάλια
Τα πλαστικά μπουκάλια, αν δεν «τσαλακωθούν», αυξάνουν τον όγκο των σκουπιδιών (έχει υπολογιστεί ότι ο όγκος που καταλαμβάνουν κάθε ένα είναι 2,5 φορές το βάρος τους) και χρειάζονται 400 - 500 χρόνια για να αρχίσουν να αποσυντίθενται.
Αντίθετα, ανακυκλώνοντας μισό κιλό ΡΕΤ πλαστικά μπουκάλια, εξοικονομούμε ενέργεια αντίστοιχη με 12.000 ΒΤU.
Η διαδικασία για την ανακύκλωση τους έχεε ως εξής:
Χωρίζονται ανά είδος ( PET , PVC, PP), πλένονται και κομματιάζονται. Από τις νιφάδες κατασκευάζονται διάφορα προϊόντα όπως νέα πλαστικά μπουκάλια, ύφασμα, επένδυση μαξιλαριών και μπουφάν. Έχει υπολογιστεί ότι 5 πλαστικά μπουκάλια είναι αρκετά για την επένδυση ενός μπουφάν, 25 για ένα φλις παλτό και 26 μπουκάλια για να φτιαχτεί ένα κοστούμι από πολυεστέρα.
Πλαστικές Σακούλες
Παράγωγο του πετρελαίου και σύμβολο της κοινωνίας μιας χρήσης, η πλαστική σακούλα έχει κατακλύσει τη ζωή μας. Πάνω από 60.000 τόνοι πλαστικού μιας χρήσης καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Η παραγωγή τους υπολογίζεται ότι στοιχίζει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 5 ευρώ το κιλό. Πολλαπλάσιο είναι το κόστος και από τη στιγμή που θα πεταχτούν. Αυξάνουν τον όγκο των σκουπιδιών, η διαχείριση τους είναι δύσκολη, ενώ μια πλαστική σακούλα χρειάζεται από 100 έως 400 χρόνια για να διαλυθεί, αφού ταφεί.
Επιπλέον, δυσκολεύει την αποσύνθεση και των απορριμμάτων οργανικής προέλευσης, που περιέχει (τροφίμων). Ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι πλαστικές σακούλες πεταχτούν στη θάλασσα, εκτός από τον κίνδυνο της ρύπανσης, απειλείται και η ζωή των ψαριών, χελωνών κλπ. (www.kean.gr)
Η ανακύκλωσή τους και η αντικατάστασή τους από άλλα, φιλικότερα προς το περιβάλλον υλικά, αποτελεί την καλύτερη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);