Σάββατο, Μαρτίου 19, 2011

Στην υγειά μας".. άφοβα!


                                                           

Πολύ συχνά ακούμε για περιοχές που το νερό τρέχει λάσπη στις βρύσες των κατοίκων. Όμως θα λέγαμε με απόλυτη βεβαιότητα πως το πιο επικίνδυνο δεν είναι αυτό που βλέπουμε στο νερό. Το νερό που έχει λάσπη ή είναι χρωματισμένο απο ξένες ουσίες είναι ασφαλές γιατί κανείς δεν θα το έπινε φυσικά. Όμως τι γίνετε με το "δήθεν" καθαρό νεράκι που τρέχει στις βρύσες μας καθημερινά, που όλοι πίνουμε με ελαφρά την καρδία;
 Κι όμως το νερό της βρύσης δεν είναι και τόσο αθώο όσο δείχνει. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η εταιρία ύδρευσης είναι υποχρεωμένη και η μόνη υπεύθυνη ώστε το νερό που φτάνει στα σπίτια μας να είναι η καλύτερη ποιότητα και ωφέλιμο για την υγεία μας. Αλλά δεν ξεκίνησα να γράψω ανέκδοτα.
 Στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, το νερό που φτάνει στα νοικοκυριά περιέχει στην χειρότερη περίπτωση χημικές και τοξικές ουσίες. Χλώριο, αρσενικό, τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, το κυάνιο, το εξασθενές χρώμιο και άλλα επικίνδυνα δηλητήρια είναι τα πιο γνωστά μιας και τα ονόματα τους φιγουράρουν σε άρθρα εφημερίδων μετά απο έρευνες.
 Τα φίλτρα λοιπόν είναι μονόδρομος αν θέλουμε να προστατεύσουμε την οικογένεια μας και τον εαυτό μας απο τα δυσάρεστα μακροχρόνια αποτελέσματα χρήσης ακατάλληλου για πόση νερού.
Κάποιοι βέβαια καταναλωτές αγοράζουν εμφιαλωμένο, αλλά ποιός μας λέει πως το "νερό σε κονσέρβα" είναι αβλαβές; Και η εγκατάσταση ενός φίλτρου είναι οικονομικότερη.
 Το νερό είναι το "Α και το Ω" για την επιβίωση και την υγεία μας και καλό θα ήταν να μην καταφεύγουμε σε πρόχειρες λύσεις. Οι συνέπειες απο το κακής ποιότητας νερό στην εποχή μας είναι αμέτρητες, το ίδιο και οι έρευνες που ποτέ δεν σταματάνε. Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος χρησιμοποιήσει για 1-2 μήνες φίλτρο θα δει μεγάλες διαφορές και στην μυρωδιά αλλά και στην γεύση. Αλλά η έκπληξη θα έρθει επάνω στον χρόνο όταν θα αλλάξει τα φίλτρα και θα δει όλα αυτά τα χρόνια τι περνούσε απο το σώμα του.




 Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Φυσικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα φίλτρα για όλες τις περιπτώσεις και τις ποιότητες νερού. Η πιο διαδεδομένη λύση είναι το φίλτρο άνθρακα που αποτελεί μία από τις πιο απλές και οικονομικές λύσεις. Εγκαθίσταται εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά στον πάγκο της κουζίνας ή μέσα σε περίπου ένα δύωρο κάτω από τον πάγκο. Αφαιρεί από το νερό αιωρούμενα σωματίδια, δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, χλώριο, χλωριούχες ενώσεις, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα (π.χ. μόλυβδο και υδράργυρο). Όσο για το κόστος του, ξεκινάει από τα 50 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Στο θέμα τιμής πρέπει να κάνουμε μια σωστή έρευνα αγοράς γιατί στην χώρα μας τα φίλτρα κοστίζουν μέχρι και 500% ακριβότερα απο οτι στο εξωτερικό. Ένα φίλτρο που κάποιος το πουλάει 1.000 ευρώ επώνυμο, με λίγο ψάξιμο το αγοράζεις 300- 400 ευρώ χωρίς καμμία διαφορά. Έτσι κι αλλιώς τα φίλτρα (ανταλλακτικά) είναι ίδια και αλλάζουν 1 φορά τον χρόνο.
 Πιο ακριβά είναι τα λεγόμενα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης. Αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται κατάλληλα για το φιλτράρισμα σε περιοχές όπου το νερό είναι υφάλμυρο, παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ή έχει εξασθενές χρώμιο. Τέτοιου είδους φίλτρα κοστίζουν από 400 έως 2.000 ευρώ και απαρτίζονται από δύο φίλτρα άνθρακα και μια μεμβράνη αντίστροφης ώσμωσης. Το μειονέκτημά τους όμως είναι ότι μετά το φιλτράρισμα χρησιμοποιείται περίπου το 30% του νερού. Στην αγορά κυκλοφορούν πάντως και πολύ ακριβά συστήματα παρακρατούν κάθε είδους βλαβερή χημική ουσία και που το κόστος τους μπορεί και να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ.
 Καλό λοιπόν είναι να ξεκινήσουμε μια σωστή έρευνα για φίλτρα νερού ώστε να είναι αυτή που μας καλύπτει σωστά και μας συμφέρει οικονομικά.
 Για να μπορούμε να λέμε άφοβα "ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);