Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2011

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε με φρούτα και λαχανικά




Κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε για το πως πρέπει να διαχειριζόμαστε φρούτα και λαχανικά
που αγοράζουμε για το τραπέζι μας. Μικρά μυστικά όπως οτι πρέπει να αγοράζουμε βιολογικά
καρότα, καθώς χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό ενός επιβαρυμένου με χημικά χωραφιού ή γης.
Λειτουργούν σαν σφουγγάρι για τα φυτοφάρμακα και άλλα χημικά μας προειδοποιούν οι επιστήμονες. Επίσης καλό για την υγεία μας θα είναι να αγοράζουμε λαχανικά και φρούτα
της εποχής.
Παρακάτω μαζέψαμε και παραθέτουμε κάποιους βασικούς κανόνες για να ξέρουμε και να προσέχουμε (όσο το δυνατόν γίνετε) τι ταίζουμε την οικογένεια μας.

•   Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας ή, εφόσον κοστίζουν ακριβά, ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Τα τελευταία υφίστανται περισσότερους ελέγχους και η παραγωγή τους είναι ελεγχόμενη, ενώ ελέγχονται συχνότερα για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δεδομένου ότι είναι κυρίως προϊόντα που εξάγονται.
•   Πλένουμε καλά με νερό και όχι με σαπούνι όπως πολλοί συνηθίζουν και ξεφλουδίζουμε όλα τα φρούτα. Μάλιστα, με το πλύσιμο δεν αποφεύγουμε μόνο τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων επαφής αλλά και άλλες ασθένειες, όπως το τοξόπλασμα, που μπορούν να μεταφερθούν από τα φρούτα και τα λαχανικά.
•  Πλένουμε πολύ καλά τα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλια, σπανάκια αλλά και χόρτα) και αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα στα οποία επικάθεται οποιαδήποτε βλαβερή ουσία.
•  Από τα κηπευτικά, τα πιο επικίνδυνα καθώς είναι πιο ευαίσθητα σε εχθρούς και ασθένειες και άρα δέχονται περισσότερα φυτοφάρμακα είναι το αγγούρι, το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι. Καθώς ωριμάζουν γρήγορα, ο χρόνος που μεσολαβεί από τον ψεκασμό έως ότου φτάσουν στο πιάτο μας είναι συχνά πολύ μικρός και το φυτοφάρμακο δεν προλαβαίνει να αποδομηθεί.
•  Αγοράζουμε φρουτο και λαχανικά εποχής. Εχουμε λιγότερες πιθανότητες αυτά να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκου, καθώς μέσα στο θερμοκήπιο αναπτύσσονται περισσότερες ασθένειες και κατά συνέπεια είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν περισσότερα φυτοφάρμακα. Το καλοκαίρι που βρίσκονται στην εποχή τους, διαθέτουν καλύτερους μηχανισμούς αντοχής.
•  Ψωνίζουμε ανώριμα τα φρούτα και τα λαχανικά και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου σε σημείο με φως για 3 ως 4 ημέρες. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα σύγχρονα φυτοφάρμακα έχουν χρόνο υπολειμματικής δράσης 7 ημέρες. Υπολογίζοντας ότι χρειάζονται περίπου 3 ημέρες το λιγότερο για να φτάσει ένα φρούτο ή λαχανικό από το χωράφι στο σπίτι μας, αυτό είναι μια καλή λύση.
•  Αποφεύγουμε φρούτα και λαχανικά από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, καθώς ενδέχεται να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. και άρα και στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι γι' αυτό το ενδεχόμενο είναι δειγματοληπτικοί, ενώ σε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν βρεθεί πολλά δείγματα με ουσίες που νόμιμα δεν χρησιμοποιούνται πια στην Ελλάδα, όπως το μαλαθείο.


 
Τέλος καλό θα είναι όσοι δεν βαριούντε και έχουν χώρο ή και γλάστρες και παρτέρια να ασχοληθούν με το να φυτέψουν δικά τους λαχανικά και μυρωδικά. Εκτός της οικονομίας και της υγείας τους, θα αποκτήσουν και γνώσεις αλλά και επαφή με την φύση. Πολλοί είναι αυτοί που το επιχείρησαν δειλά στην αρχή και μετά ενθουσιασμένοι προχώρησαν και βαθύτερα.
"Κάθε αρχή και δύσκολη", λέγανε οι παππούδες μας αλλά μην ξεχνάμε και πως "ο τολμών νικά".

Erixtheas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);