Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2015

«Έξυπνο» μπαστούνι για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

«Έξυπνο» μπαστούνι για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα και κατευθύνει το χρήστη προς το μέρος τους

Ένα επαναστατικό «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να «αναγνωρίζουν» οικεία τους πρόσωπα, ακόμη κι αν οι φίλοι και οι συγγενείς τους βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος.

Χρησιμοποιώντας μια κάμερα αναγνώρισης προσώπου και ενσωματωμένους αισθητήρες, το μπαστούνι κινητικότητας Xplor σαρώνει το χώρο για προγραμματισμένα εκ των προτέρων πρόσωπα και δονείται όταν εντοπίζει κάποιο στο χώρο.

Στη συνέχεια ηχητικές οδηγίες μέσω ενός ακουστικού Bluetooth καθοδηγούν το άτομο προς την κατεύθυνση του προσώπου που έχει αναγνωριστεί.

Το μπαστούνι δημιούργησε μια ομάδα φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ. Οι φοιτητές Steve Adigbo, Waheed Rafiq και Richard Howlett χρησιμοποίησαν την τεχνολογία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων για την αναγνώριση οικείων προσώπων από 10 μέτρα μακριά και στοιχεία λειτουργικότητας GPS για τη διευκόλυνση της πλοήγησης.

«Ο παππούς μου είναι τυφλός και γνωρίζω πόσο χρήσιμη μια τέτοια συσκευή θα ήταν για εκείνον. Το έξυπνο μπαστούνι ενσωματώνει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να ειδοποιεί το χρήστη όταν πλησιάζει ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο» είπε ο Adigbo, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Η ομάδα των φοιτητών του αγγλικού πανεπιστημίου παρουσίασε πρόσφατα το μπαστούνι XploR σε γιατρούς και άλλους επιστήμονες στο Λουξεμβούργο και τη Γαλλία και σχεδιάζουν να επισκεφθούν κι άλλους οργανισμούς στη Γερμανία αργότερα μέσα στη χρονιά.

 http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);