Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2015

Αυτά είναι τα 10 πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου 25 Μαΐου 2015 Περιβάλλον

Αν και μόνο στην ιδέα του φιδιού βιώνεις σοβαρές ανατριχίλες, τότε η παρακάτω λίστα αναμένεται να σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου. Τα δέκα φίδια που μια ελάχιστη ποσότητα από το δηλητήριό τους μπορεί ανά περίπτωση να σκοτώσει έως και 100 ανθρώπους.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η ανατριχίλα που προκαλεί το φίδι είναι εξαιτίας καλά κρυμμένων ενστίκτων για τη ζωή μας ή επειδή είναι παγερά και κρύα ζώα με ιδιαίτερη υφή και πολύ βαριά προϊστορία για την… “κακή” τους φύση στην παράδοση και τις γραφές σχεδόν κάθε πολιτισμού. Γεγονός είναι πάντως πως υπάρχουν φίδια που μπορούν να κάνουν ιδιαίτερη ζημιά, όχι σε έναν και δύο, αλλά σε εκατοντάδες ανθρώπους και διαθέτουν δηλητήριο που μπορεί χωρίς υπερβολές να χαρακτηριστεί όπλο μαζικής καταστροφής.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα όσα πρόκειται να δεις και να διαβάσεις θα σε κάνουν να ανατριχιάσεις. Ευτυχώς που ζούμε στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει κανένα από τα παρακάτω φίδια δολοφόνους.
  • 1 Κροταλίας
Πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου (1)
Το μοναδικό φίδι στη λίστα που κατάγεται από την αμερικανική ήπειρο. Αναγνωρίζεται πολύ εύκολα από τον ανατριχιαστικό ήχο που κάνει η ουρά του. Τα νεαρά φίδια αποτελούν περιέργως μεγαλύτερη απειλή από τα ενήλικα, κυρίως γιατί δεν ελέγχουν την ποσότητα δηλητηρίου που απελευθερώνουν στα άτυχα θύματά τους. Το είδος του δηλητηρίου τους καταστρέφει τους ιστούς, αποσυνθέτει τα όργανα και προκαλεί αραίωση του αίματος.
Το δάγκωμά του θα αφήσει σίγουρα σημάδι, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακρωτηριασμό ή φυσικά θάνατο παρά την προσεκτική περιποίηση της πληγής. Ευτυχώς το αντίδοτο υπάρχει και όταν χορηγηθεί μειώνει την πιθανότητα θανάτου από το δηλητήριο κροταλία στο 4%.
  • 2 Φονική έχιδνα
Πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου (2)
Δεν φτάνει που είναι έχιδνα, έχει και το προσωνύμιο φονική. Βρίσκεται στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα και κυνηγά και σκοτώνει άλλα φίδια. Μοιάζει αρκετά στην οχιά (όχι την ελληνική που είναι αρκετά μικρή). Το δάγκωμά της είναι από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, με το δηλητήριό της να αποτελεί νευροτοξίνη. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως προκαλεί παράλυση και μπορεί να επιφέρει το θάνατο έξι ώρες μετά την επίθεση, εξαιτίας αναπνευστικής δυσλειτουργίας. Πριν την ανάπτυξη του αντιδότου, το 50% των περιστατικών που δέχτηκαν επίθεση από φονική έχιδνα έβρισκαν φρικτό θάνατο.
Η ταχύτητα με την οποία επιτίθεται είναι εκπληκτική, καταφέροντας το χτύπημά της και επιστρέφοντας στη θέση της σε 0.13 δευτερόλεπτα.
  • 3 Οχιά
Πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου (3)
Οχιά μπορεί να συναντήσει κανείς σχεδόν σε όλο τον κόσμο, όμως οι πιο φονικές από αυτές απαντώνται στην Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και ιδιαίτερα την Κίνα, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Νυκτόβια ζώα με εκπληκτική ταχύτητα το δηλητήριό τους προκαλεί πόνο και απίστευτο πρήξιμο. Συχνά συνοδεύεται από αιμορραγία στα ούλα, πτώση της πίεσης και πεσμένους σφυγμούς της καρδιάς. Εμετοί και πρήξιμο στο πρόσωπο είναι συμπτώματα που παρουσιάζονται στο 1/3 των περιπτώσεων.
Θάνατος από συψαιμία, δυσκολία αναπνοής και καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκύψουν ακόμη και 14 μέρες μετά το δάγκωμα.
  • 4 Η Κόμπρα των Φιλιππίνων
Πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου (4)
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο τα περισσότερα είδη κόμπρα δεν ανήκουν στη δεκάδα αυτή. Με εξαίρεση την Κόμπρα των Φιλιππίνων που φέρει το πιο θανατηφόρο δηλητήριο του είδους.
Έχουν την ικανότητα να το φτύνουν έως και τρία μέτρα μακριά. Το δηλητήριο προκαλεί παράλυση του αναπνευστικού, καρδιακές δυσλειτουργίες και θάνατο σε διάστημα 30 λεπτών.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης πονοκέφαλο, ναυτία, εμετούς, πόνο στο στομάχι, διάρροια και γενική κατάρρευση.
  • 5 Φίδι τίγρης
Πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου (5)
Απαντάται στην Αυστραλία και έχει ιδιαίτερα αποτελεσματικό δηλητήριο νευροτοξίνης. Ο θάνατος από το δάγκωμά του ενδέχεται να επέλθει σε μόλις μισή ώρα, αλλά συχνά διαρκεί έξι με 24 ώρες.
Πριν αναπτυχθεί το αντίδοτο, η θνησιμότητα από τίγρη ήταν 60%με 70%. Προκαλεί πόνο στα πόδια και στην περιοχή του λαιμού, φαγούρα, ζαλάδα και εφίδρωση που συνοδεύονται από δυσκολία αναπνοής και παράλυση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αν έρθει αντιμέτωπο με άνθρωπο θα δραπετεύσει, όμως το φίδι τίγρης γίνεται επιθετικό όταν στριμωχτεί σε κάποια γωνία και επιτίθεται με τρομακτική ακρίβεια.
  • 6 Μπλακ Μάμπα
Πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου (6)
Το συναντά κανείς στην Αφρική και είναι ιδιαίτερα ξακουστά εξαιτίας της πρωτοφανούς επιθετικότητάς τους. Επίσης, αποτελούν τα ταχύτερα του είδους με ταχύτητα που φτάνει τα 20χλμ την ώρα. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω ένα μπλακ μάμπα μπορεί να χτυπήσει 12 φορές σερί, ενώ ένα του μόνο δάγκωμα μπορεί να σκοτώσει 10-25 ενήλικες άνδρες.
Μπορεί να μεταδώσει ως και 400mg δηλητήριο σε κάθε δάγκωμα με το θύμα να υποφέρει από δυσκολία στην όραση, λαβύρυνθο, σοβαρή σύγχυση, πυρετό, σιελόρροια και αταξία (απώλεια ελέγχου των μυών). Αν δεν λάβει άμεσα ιατρική φροντίδα, τα συμπτώματα εξελίσσονται σε πόνους στο στομάχι, ναυτία, εμετούς και παράλυση που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε κώμα και φυσικά θάνατο. Χωρίς αντίδοτο, η επίθεση του φιδιού είναι 100% θανατηφόρα και μάλιστα σε διάστημα μόλις 15 λεπτών.
  • 7 Ταϊπάν
Πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου (7)
Άλλο ένα φίδι από την Αυστραλία, η Ταϊπάν είναι τόσο δυνατή που έχει την ικανότητα να σκοτώσει 12.000 ινδικά χοιρίδια. Το δηλητήριο του προκαλεί αιμόλυση και μπλοκάρει αρτηρίες και φλέβες. Πριν την ανακάλυψη του αντιδότου, δεν υπήρξε καμία γνωστή και καταγεγραμμένη περίπτωση επιζώντος από το δάγκωμά του. Ακόμη και μετά από τη χορήγηση αντιδότου, τα θύματα θα πρέπει να παραμείνουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
  • 8 Μπλου Κράιτ
Πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου (8)
Αποκαλείται αλλιώς και μαλαγιάν και το συναντάμε στην Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδονησία. Το 50% των επιθέσεών του έχουν αποβεί θανατηφόρες, ακόμη και μετά από χορήγηση αντιδότου. Και αυτό το φίδι κυνηγά και σκοτώνει άλλα φίδια, ακόμη και εκπροσώπους της ίδιας του της φυλής, παρουσιάζοντας σημάδια κανιβαλισμού.
Νυκτόβια και ακόμη πιο επιθετικά σε καθεστώς πυκνού σκοταδιού, συνήθως θα προτιμήσει να παραμείνει στην αφάνεια από το να επιτεθεί. Προκαλεί άμεση παράλυση, κράμπες και σπασμούς. Ο θάνατος επέρχεται έξι με 12 ώρες από το δάγκωμα, ενώ αρκετοί ασθενείς που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο έπεσαν σε κώμα ή υπέστησαν εγκεφαλικό θάνατο.
  • 9 Το καφέ φίδι της ανατολής
Πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου (9)
Μην σε ξεγελά το όνομα χωρίς χαρακτήρα. Μόλις μια σταγόνα από το δηλητήριό του μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Και αυτό συναντάται στην Αυστραλία. Κινείται ιδιαίτερα γρήγορα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιθετικό ανά περιπτώσεις και δαγκώνει κατ’ εξακολούθηση όποιον του χαλάσει την ηρεμία. Ακόμη και τα νεογνά έχουν την ικανότητα να σκοτώσουν άνθρωπο.
Για καλή μας τύχη, λιγότερα από τα μισά δαγκώματα του φιδιού έχουν δηλητήριο, αφού το φίδι αποφεύγει την άσκοπη χρήση του. Αντιδρούν αστραπιαία στην κίνηση, γι’ αυτό συνιστάται απόλυτη ακινησία σε περίπτωση… συνάντησης.
  • 10 Ταϊπάν της ενδοχώρας
Πιο επικίνδυνα φίδια του κόσμου (10)
Ακόμη πιο επικίνδυνο από το συγγενές του Ταϊπάν (της ακτής), είναι το φίδι με το πιο τοξικό δηλητήριο στον κόσμο. Αν και απελευθερώνει στο δάγκωμα το πολύ 110mg, αυτά είναι αρκετά ώστε να σκοτώσουν 100 ανθρώπους. Είναι 10 φορές πιο θανατηφόρο από τον κροταλία και 50 από μια κοινή κόμπρα.
Ευτυχώς το φίδι αυτό δεν είναι επιθετικό και σπάνια έχει βρεθεί αντιμέτωπο με άνθρωπο. Αν και δεν έχουν καταγραφεί θανάτοι από το φίδι αυτό, θα μπορούσε να επιφέρει το μοιραίο σε μόλις 45΄λεπτά.

Πηγή: news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);