Κυριακή, Ιουνίου 28, 2015

Γιατί μπορεί να καταρρεύσει το Ιντερνετ στις 30 Ιουνίου

Γιατί μπορεί να καταρρεύσει το Ιντερνετ στις 30 Ιουνίου
Το 2015 σαν έτος θα έχει ένα δευτερόλεπτο παραπάνω από ότι τα προηγούμενα. Δηλαδή θα έχει 31.535.001 αντί για 31.535.000. Το δευτερόλεπτο αυτό θα προστεθεί στο... κλείσιμο της 30ης Ιουνίου. Ακριβώς αυτό το έξτρα δευτερόλεπτο, πολλοί πιστεύουν, ότι θα αποτελέσει και το θάνατο του Ιντερνετ.
Η προσθήκη του δευτερολέπτου αυτού είναι ζωτικής σημασίας για την αντιστάθμιση της περιστροφής της Γης (η περιστροφή της Γης σταδιακά επιβραδύνεται κατά δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά ημέρα) και φέτος, θα είναι η 26η φορά, από το 1972 που προστίθεται αυτό το έξτρα δευτερόλεπτο. Ομως, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες υπολογιστών, η προσθήκη αυτού του δευτερολέπτου θα μπορούσε να σπείρει τον όλεθρο στα συστήματα στα οποία στηρίζεται το Ιντερνετ.
Σε μερικά συστήματα, τα ρολόγια των υπολογιστών... εμφανίζουν και το 60ο δευτερόλεπτο ή μένουν για ένα ακόμη δευτερόλεπτο στο 59ο. Εκεί ακριβώς μπορεί να προκληθεί και το πρόβλημα.
Το 2012, την τελευταία φορά που είχε προστεθεί ένα έξτρα δευτερόλεπτο,  πολλά υποσυστήματα μπερδεύτηκαν από την αλλαγή της ώρας και προκάλεσαν υπερκινητικότητα σε ορισμένους διακομιστές.
Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Reddit, Yelp και LinkedIn, ανέφεραν ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα στα συστήματά τους τα οποία προσπάθησαν να επιλύσουν.
Αυτή τη φορά  μεγάλες εταιρείες, όπως η Google, προσέθεσαν κλάσματα του δευτερολέπτου κατά το προηγούμενο έτος έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κάνουν τα ρολόγια τους ένα ξαφνικό άλμα. «Εχουμε έναν έξυπνο τρόπο χειρισμού του δίσεκτου δευτερολέπτου», γράφουν στον ιστότοπο του Google οι μηχανικοί της εταιρείας. Ωστόσο και αυτή η κίνηση ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν προστίθεται το έξτρα δευτερόλεπτο κατά τα δίσεκτα έτη μέχρι το 2100 θα λείπουν τρία ολόκληρα λεπτά και μέχρι το 2700 μισή ώρα. Πηγή: www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);