Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2015

Σπάνια νέα εκθέματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Σπάνια νέα εκθέματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Μοναδικά είδη πουλιών που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο ελληνικό μουσείο

Μεγάλης μουσειολογικής αξίας είναι τα δύο νέα εκθέματα που απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, αφού σύμφωνα με ανακοίνωσή του πρόκειται για δύο πουλιά, τα οποία δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια.
Τα πουλιά που θα μπορούν πλέον να δουν οι επισκέπτες του Μουσείου είναι μοναδικά είδη, δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο ελληνικό μουσείο και συναντούνται μόνο σε ελάχιστα ευρωπαϊκά.

Πρόκειται για ένα Μεταναστευτικό Περιστέρι (Ectopistes migratorius-Passenger Pigeon), είδος περιστεριού της Βόρειας Αμερικής, ίσως το πολυπληθέστερο πουλί του κόσμου, με πληθυσμό που κάποτε έφθανε τα 3-5 δισεκατομμύρια αλλά δυστυχώς αποδεκατίστηκε σταδιακά από την αποψίλωση των δασών και το μαζικό κυνήγι, ιδιαίτερα το διάστημα 1870-1900. Το τελευταίο του είδους περιστέρι ένα θηλυκό με το όνομα «Μάρθα», πέθανε στο Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι το 1914.

Το δεύτερο έκθεμα είναι η Τουρλίδα της Αλάσκας (Possibly Extinct species), που σήμερα θεωρείται εξαφανισθέν είδος. Ήταν κάποτε πολυάριθμο είδος αλλά υπολογίζεται ότι στα τέλη του 19ου αιώνα, σχεδόν δύο εκατομμύρια πουλιά θηρεύονταν κάθε χρόνο. Η τελευταία παρατήρηση του είδους έγινε στην Αργεντινή το 1939, ενώ ένα κοπάδι από 23 πουλιά καταγράφηκε στο Τέξας το 1981. Αυτή θεωρείται και η τελευταία έγκυρη καταγραφή του είδους.

Ο διευθυντής του Μουσείου κ. Πάλλας, αναφερόμενος στα νέα αποκτήματα σημείωσε πως η εξαφάνιση των πουλιών αυτών αναδεικνύει, μεταξύ των άλλων, την ανάγκη προστασίας των ειδών και θέτει επί τάπητος τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και να ενταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να προστατευτεί η πανίδα και η χλωρίδα κάθε περιοχής. 
 http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);