Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2015

Ο 21χρονος εφευρέτης που καθαρίζει τους ωκεανούς

Ένας 21χρονος Ολλανδός που ανέστειλε τις σπουδές του στην αεροναυπηγική. Η ρύπανση των ωκεανών. Αυτά τα δυο συστατικά γέννησαν μια εξαιρετική ιδέα: Το πρότζεκτ «Ocean Clean up».  Ο θρύλος θέλει να έχει προηγηθεί κατάδυση του Μπόγιαν Σλατ στον ελληνικό βυθό.

Μετά από μερικές βουτιές ο Μπόγιαν είπε ότι δεν μπορεί να βλέπει περισσότερες σακούλες απ' ό,τι ψάρια. Γι' αυτό και αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Τοποθετώντας βραχίονες στη θάλασσα δημιούργησε ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού των ωκεανών. Ηταν αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τη «μεγάλη δίνη των σκουπιδιών του Ειρηνικού».

Η συγκεκριμένη «δίνη των σκουπιδιών» είναι στην ουσία δύο τεράστιες κηλίδες από διαλυμένο και θρυμματισμένο πλαστικό που έχουν δημιουργηθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ένας τοξικός πλαστικός πολτός πάχους δέκα μέτρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και περισσότερα από 100.000 θηλαστικά της θάλασσας και θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή πνίγονται από τα κομμάτια πλαστικού που καταπίνουν ή επειδή παγιδεύονται σε αυτά.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι αυτού του είδους η «τροφή» λειτουργεί σαν βραδυφλεγής βόμβα για τον άνθρωπο. Εμμένοντες οργανικοί ρύποι (POP), όπως διοξίνες ή παρασιτοκτόνα, εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των θαλάσσιων ειδών και των λιπαρών ψαριών.

Τι σκέφτηκε ο ευφάνταστος Ολλανδός; Αξιοποιώντας τα φυσικά ρεύματα που δημιουργούνται, τα σκουπίδια ωθούνται σε πλατφόρμες απ’ όπου μπορούν να συλλεχθούν με ευκολία. Το σύστημα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να παγιδεύει τα σκουπίδια αλλά να μην ενοχλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα. Η μέθοδος του Μπόγιαν, σύμφωνα με έρευνες, θα μπορούσε να καθαρίσει τα μισά απορρίμματα που ρυπαίνουν τον Ειρηνικό Ωκεανό σε μια δεκαετία.

Το «Ocean Clean Up» ήταν υποψήφιο, φέτος, για τα βραβεία πράσινης τεχνολογίας Green Tec Awards που απονεμήθηκαν στο Βερολίνο, στην κατηγορία «Νερό και λύματα».

Ο νεαρός εφευρέτης, επικεφαλής της εταιρείας και εμπνευστής της ιδέας, σηκώνει τώρα άγκυρα για νέα αποστολή, όπως ανακοίνωσε σε ένα από μεγαλύτερα τεχνολογικά συνέδρια του κόσμου, αυτό της Σεούλ.

Το όνομα του νέου πρότζεκτ είναι Mega Expedition και θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Αύγουστο. Πενήντα ιστιοπλοϊκά σκάφη θα «οργώσουν» μια επιφάνεια 3,500,000 km² ανάμεσα στη Χαβάη και στην Καλιφόρνια, χαρτογραφώντας, σε υψηλή ανάλυση, το τοξικό μείγμα πλαστικού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ocean Clean up, υποστηρίζεται από τους διοργανωτές των ιστιοπλοΐκών αγώνων Transpac, που έχουν αναλάβει την επάνδρωση των σκαφών. «Όταν θέλεις να καθαρίσεις τους ωκεανούς πρέπει να ξέρεις πρώτα από όλα πόσο πλαστικό υπάρχει εκεί έξω» λέει ο Σλατ.

«Το να αντιμετωπίσουμε» συνεχίζει «το παγκόσμιο πρόβλημα των σκουπιδιών στους ωκεανούς είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Όχι μόνο διότι αυτός ο καθαρισμός θα συμβάλλει σε καθαρότερα ύδατα και ακτές, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα βασικό βήμα προς τον στόχο μας για τον καθαρισμό της «μεγάλης δίνης των σκουπιδιών του Ειρηνικού». Αυτή η ανάπτυξη του προγράμματος θα μας επιτρέψει τη μελέτη απόδοσης του συστήματος με την πάροδο του χρόνου».

Τον στόλο της αποστολής θα καλωσορίσει «περήφανα», όπως λέει, στο λιμάνι του Λος Άντζελες αυτό το καλοκαίρι ο δήμαρχος της πόλης, Έρικ Γκαρέτι, ο οποίος εκτιμά ότι η αποστολή Mega Expedition θα είναι και επιτυχής και αποδοτική.

 http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);