Κυριακή, Ιουνίου 28, 2015

Αυτοκίνητα απειλούν το πιο σπάνιο αιλουροειδές του κόσμου


Το πιο απειλούμενο αιλουροειδές στον πλανήτη, ο ιβηρικός λύγκας, πραγματοποιεί μία μικρή ανάκαμψη στην Ισπανία αφού πλησίασε επικίνδυνα τον ολικό αφανισμό. Ωστόσο οι προσπάθειες επανεισαγωγής του ζώου στην άγρια φύση αντιμετωπίζουν μία αναπάντεχη απειλή, τον κίνδυνο από διερχόμενα αυτοκίνητα.
Ο αριθμός συγκρούσεων οχημάτων με λύγκες έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ισπανία, ειδικά μετά το 2008 και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Το περασμένο έτος 22 λύγκες πέθαναν μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητα, ενώ το 2008 μόλις δύο.
«Τα αυτοκίνητα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον του λύγκα», δήλωσε ο Ραμόν Πέρεθ ντε Αγιάλα της WWF Ισπανίας.
«Είναι κάτι εξοργιστικό καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με ευκολία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Πέρεθ ντε Αγιάλα, το κόστος βελτίωσης της ασφάλειας των δρόμων θα ήταν περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά μπορούν να διατεθούν για τον καθαρισμό των πλάγιων τμημάτων των δρόμων από βλαστήσεις και εμπόδια, και τη δημιουργία διόδων για την ασφαλή διάβαση των αιλουροειδών.
«Με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, δεν έχουμε εκτελέσει τα πιο βασικά έργα συντήρησης των δρόμων», δήλωσε ο Πέρεθ ντε Αγιάλα, αν και το Υπουργείο Δημοσίων Έργων υποστηρίζει πως συνεργάζεται για την ολοκλήρωση των κατάλληλων έργων.
Η αύξηση των ατυχημάτων έρχεται την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός των λυγκών είχε αρχίσει να ανακάμπτει λόγω προγραμμάτων αναπαραγωγής, στα οποία οι λύγκες εκπαιδεύονταν επίσης στο να κυνηγούν λαγούς προτού απελευθερωθούν.
Ο πληθυσμός του ιβηρικού λύγκα έπεσε από 100.000 άτομα το ξεκίνημα του 20ου αιώνα σε μόλις 100 το 2002, κινδυνεύοντας να γίνει το πρώτο μεγάλο αιλουροειδές που θα εξαφανιστεί μετά το σμιλόδοντα ή μαχαιρόδοντα πριν από 10.000 χρόνια.
 http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);