Σάββατο, Ιουνίου 06, 2015

Οι ανεμογεννήτριες του μέλλοντος δεν θα έχουν… λεπίδες

Vortex-Bladeless-01
Η εικόνα που έχουμε σήμερα για τις ανεμογεννήτριες είναι πολύ συγκεκριμένη, ωστόσο μία ισπανική εταιρεία φιλοδοξεί να καθιερώσει ανεμογεννήτριες που δεν θα διαθέτουν τις γνωστές περιστρεφόμενες «λεπίδες».
Το όνομα της εταιρείας είναι Vortex Bladeless και κατάφερε να σχεδιάσει πύργους για ανεμογεννήτριες χωρίς τον γνωστό περιστρεφόμενο μύλο, αλλά παρόλα αυτά οι εν λόγω τουρμπίνες μπορούν να μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.
Ενώ μια παραδοσιακή ανεμογεννήτρια χρησιμοποιεί την περιστροφή της έλικας για τη δημιουργία ενέργειας, τα συστήματα της Vortex χρησιμοποιούν ένα τεχνολογικό «τέχνασμα».
Στην ουσία η εταιρεία χρησιμοποιεί το φαινόμενο του στροβιλισμού κατά το οποίο δημιουργούνται μοτίβα στροβιλιζόμενων δινών. Η ανεμογεννήτρια που ανέπτυξε η Vortex καταφέρνει να δημιουργεί δίνες, συγχρονισμένα σε όλο το μήκος του ιστού. Για να το καταφέρει αυτό η εταιρεία χρησιμοποίησε υαλονήματα (fiberglass) και ίνες άνθρακα, υλικά που επιτρέπουν στον ιστό να δονείται όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στη βάση του ιστού βρίσκονται δύο δακτύλιοι μαγνητών οι οποίοι δρουν ως μη-ηλεκτρικός κινητήρας. Όταν ο κώνος του ιστού ταλαντώνεται, οι μαγνήτες αυξάνουν περαιτέρω την ταχύτητα του ανέμου με αποτέλεσμα η κινητική ενέργεια να μετατρέπεται σε ηλεκτρική.
vortex-campo
Το σχέδιο της Vortex επιτυγχάνει τη «σύλληψη» έως και του 40% της ενέργειας του ανέμου σε ιδανικές συνθήκες, με ανέμους ταχύτητας περίπου 42 χιλιομέτρων ανά ώρα. Το σημαντικό όφελος σε σχέση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες είναι ότι λόγω της απουσίας περιστρεφόμενων πτερύγων μπορούν να εγκατασταθούν διπλάσια συστήματα.
Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζεται η κατά 30% λιγότερη ενέργεια που παράγεται από την τουρμπίνα της Vortex σε σύγκριση με μία παραδοσιακή. Επιπλέον, όφελος υπάρχει από την απουσία μηχανικών μερών στις ανεμογεννήτριες με αποτέλεσμα αυτές να είναι φθηνότερες στην κατασκευή και στη συντήρηση.
Όπως υπολογίζουν οι κατασκευαστές της νέου τύπου ανεμογεννήτριας, αυτή είναι 51% φθηνότερη έναντι των παραδοσιακών. Η Vortex Bladeless έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, από ιδιώτες επενδυτές αλλά και το ισπανικό δημόσιο, ενώ στους σχεδιασμούς υπάρχει νέος γύρος προσέλκυσης επενδυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 http://www.pestaola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);