Τετάρτη, Φεβρουαρίου 12, 2014

Η Νέα Υόρκη κηρύσσει «πόλεμο» εναντίον των βουβών κύκνων


Η ομορφιά και η χάρη τους δεν αρκούν για να σώσουν εκατοντάδες βουβούς κύκνους στη Νέα Υόρκη. Οι αρχές της πόλης ζητούν τα πτηνά, που σε άλλες χώρες προστατεύονται, να χαρακτηριστούν «εισβολείς», ώστε να θανατωθούν ή να μετακινηθούν, καθώς προκαλούν προβλήματα.
Οι πρόγονοι των περίπου 2.200 βουβών κύκνων της Νέας Υόρκης ήρθαν στη Βόρειο Αμερική με τους αποίκους, κατά το 19ο αιώνα. Τα πανέμορφα πτηνά, ωστόσο, έφεραν μαζί τους δεινά. Η υπηρεσία διατήρησης του περιβάλλοντος τα κατηγόρησε για επιθετική συμπεριφορά απέναντι  σε ανθρώπους, για καταστροφή φυτών και μόλυνση των αποθεμάτων νερού με κολοβακτηρίδια από τα περιττώματά τους.
«Οι θανάσιμες μέθοδοι ελέγχου θα περιλαμβάνουν τον πυροβολισμό των ελεύθερων κύκνων, την αιχμαλωσία τους και την ευθανασία με βάση τις προδιαγραφές για τα είδη άγριας ζωής», αναφέρει προσχέδιο της πρότασης.
Οι κύκνοι δεν είναι το μοναδικό πτηνό που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών. Πριν από πέντε χρόνια, αεροσκάφος της US Airways πραγματοποίησε αναγκαστική... ανώμαλη προσγείωση στον ποταμό Χάντσον έχοντας χάσει τις μηχανές της εξαιτίας σύγκρουσης με σμήνος από χήνες. Έκτοτε, οι αμερικανικές αρχές θανατώνουν κάθε χρόνο καναδικές χήνες.
«Γνωρίζω πως οι κύκνοι έχουν πολλούς παθιασμένους υποστηρικτές, όμως οι πολιτικές διαχείρισής μας δεν μπορούν να βασίζονται σε αισθητικά κριτήρια, όταν ένα πτηνό έχει τόσο αρνητικές επιπτώσεις», δήλωσε στους New York Times ο Μπράιαν Σουίφτ, ειδικός της υπηρεσίας. Όπως εξήγησε, οι αρχές δεν σχεδιάζουν να αρχίσουν να σκοτώνουν κύκνους αδιακρίτως, αλλά προτού υλοποιήσουν το σχέδιό τους θα δώσουν την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες εκτάσεων να κάνουν αίτηση για να διατηρήσουν κύκνους που ζουν σε αυτές υπό την προϋπόθεση να παραμείνουν περιορισμένοι εκεί και να μην αναπαραχθούν.
Την έντονη αντίθεσή τους στο προωθούμενο σχέδιο εξέφρασαν οργανώσεις για την προστασία των πτηνών, όπως η Goose Watch NYC, εκπρόσωπος της οποίας χαρακτήρισε «εξοργιστική» την προσπάθεια εξολόθρευσης «ενός ολόκληρου είδους που ζει στην πολιτεία εδώ και πάνω από 150 χρόνια». Άλλες οργανώσεις, όπως η Audubon Society, επεξεργάζονται το σχέδιο και αναμένεται να το εγκρίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες.
 http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);