Σάββατο, Φεβρουαρίου 22, 2014

Νέες «μεταλλαγμένες» πατάτες ανθεκτικές στον περονόσπορο

Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Σέινσμπερι του Νόρφολκ εισήγαγαν γονίδια άγριας πατάτας της Νοτίου Αμερικής σε μια πατάτα της ποικιλίας Desiree για να φτιάξουν την πρώτη «μεταλλαγμένη» πατάτα που είναι πλήρως ανθεκτική στον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του φυτού.
Λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση ερευνητών ότι ετοιμάζουν μωβ ντομάτες με ενισχυμένες θρεπτικές ιδιότητες και καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να εγκρίνει γενετικά τροποποιημένη ποικιλία καλαμποκιού παρότι τα κράτη-μέλη στην πλειονότητά τους διαφωνούν, βρετανοί επιστήμονες έκαναν τα αποκαλυπτήρια πατάτας που αντέχει στον περονόσπορο.
Οι έρευνες που οδήγησαν στην ανάπτυξη της πατάτας διήρκεσαν τρία χρόνια. Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Σέινσμπερι του Νόρφολκ εισήγαγαν γονίδια άγριας πατάτας της Νοτίου Αμερικής σε μια πατάτα της ποικιλίας Desiree για να φτιάξουν την πρώτη «μεταλλαγμένη» πατάτα που είναι πλήρως ανθεκτική στον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του φυτού, ο οποίος ορισμένες χρονιές καταστρέφει ακόμη και το 50% των καλλιεργειών στη Βρετανία, όπως επισημαίνουν.
Γράφοντας στην επιθεώρηση Philosophical Transactions, υποστηρίζουν ότι μέχρι τις τελευταίες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2012, ο μύκητας που ευθύνεται για το Μεγάλο Λιμό της Ιρλανδίας (1845-1852) δεν κατόρθωσε να προσβάλει ούτε μία από τις γενετικά τροποποιημένες πατάτες. Αντιθέτως, όλες οι απλές πατάτες, οι οποίες δεν είχαν ψεκαστεί, προσβλήθηκαν κατά τον τρίτο χρόνο των δοκιμών.
Το μεγαλύτερο «όπλο» του μύκητα είναι ότι καταφέρνει να προσαρμόζεται και να αντεπιτίθεται ισχυρότερος. Γι’ αυτό και οι ερευνητές επιχειρούν τώρα να βρουν περισσότερα γονίδια αντίστασης, κάτι ωστόσο που θα καθιστούσε τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία αρκετά ακριβότερη.
Όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, η νέα πατάτα ήδη προκαλεί έντονες συζητήσεις. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας προειδοποίησε ότι, εάν η χώρα αντιταχθεί στη νέα τεχνολογία, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «μουσείο καλλιεργειών».
Από την άλλη πλευρά, οργανώσεις που τάσσονται κατά των «μεταλλαγμένων» υποστηρίζουν ότι τέτοια προϊόντα δεν έχουν θέση στη βρετανική αγορά. «Η εμπειρία δείχνει ότι η Βρετανία δεν θέλει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ και οι βρετανοί αγρότες παραείναι έξυπνοι για να καλλιεργήσουν κάτι που δεν μπορούν να πουλήσουν, οπότε για ποιον αναπτύσσεται αυτή η νέα πατάτα;», διερωτήθηκε η Λιζ Ο’Νιλ, διευθύντρια της οργάνωσης GM Freeze μιλώντας στην Daily Mail.
Οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στο να δοθεί το πράσινο φως για την καλλιέργεια μιας τέτοιας πατάτας στην Ευρώπη. Ήδη πάντως μια αμερικανική εταιρεία έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);