Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28, 2014

BΥΘΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΔΟΙ ΣΕ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Υπόγεια» λύση για τα απορρίμματα

Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας. Το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, που λειτουργεί πιλοτικά από το 2004, ξεκινάει και επίσημα την εφαρμογή του καθώς, πριν από λίγες ημέρες, τοποθετήθηκε ένας ακόμη στην πλατεία του Αγίου Θωμά στου Γουδή.

Ο βυθιζόμενος κάδος στην πλατεία του Αγίου Θωμά στου Γουδή έχει μέγεθος 6 τετραγωνικών μέτρων και είναι θαμμένος σε βάθος τριάμισι μέτρων. Παρακολουθείται μέσω τηλεματικού συστήματος, το οποίο ενημερώ
Ο βυθιζόμενος κάδος στην πλατεία του Αγίου Θωμά στου Γουδή έχει μέγεθος 6 τετραγωνικών μέτρων και είναι θαμμένος σε βάθος τριάμισι μέτρων. Παρακολουθείται μέσω τηλεματικού συστήματος, το οποίο ενημερώνει για την πληρότητά του
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εγκατάσταση ενός επιπλέον βυθιζόμενου κάδου στα Ιλίσια (Αιγινίτου και Σισίνη) και θα ακολουθήσουν άλλοι 20 σε περιοχές που υπάρχει μεγάλος φόρτος απορριμμάτων.
Στου Γουδή εγκαταστάθηκε ο πρώτος βυθιζόμενος κάδος, προκειμένου να αποφορτιστεί η περιοχή από τον μεγάλο όγκο σκουπιδιών, δεδομένου ότι στην εν λόγω συνοικία βρίσκονται τα νοσοκομεία, Παίδων και Λαϊκό.
Ακολουθεί το προσεχές διάστημα η εγκατάσταση στα εξής σημεία: Μεσογείων και Βασ. Σοφίας (Πύργος Αθηνών), Παγκράτι (Υμηττού 123-125), Παπαδά και Αντερσεν, Πλατεία Κουμουνδούρου, στα τρία νεκροταφεία της πόλης, Κωνσταντινουπόλεως και Βουτάδων, Κριεζώτου στο Κολωνάκι κ.ά.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Αν. Βαρελά υπολογίζεται ότι χωράει από 12 έως 20 κυβικά μέτρα, καθώς διαθέτει σύστημα συμπίεσης των απορριμμάτων, αντικαθιστώντας 45 συμβατικούς κάδους. Επίσης ο μεγαλύτερος βυθιζόμενος έχει χωρητικότητα όσο 70 «πράσινοι» κάδοι.
Η χωρητικότητα ωστόσο εξαρτάται από το είδος των σκουπιδιών και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στις σακούλες απορριμμάτων.
«Ο δήμος ενημερώνει τους πολίτες πώς πρέπει να ρίχνουν τα σκουπίδια, τα οποία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συμπιεσμένα προκειμένου να εκμεταλλευόμαστε και το παραμικρό εκατοστό», σημειώνει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, προσθέτοντας ότι στους συγκεκριμένους κάδους δεν ρίχνουμε σε καμία περίπτωση ανακυκλώσιμα υλικά.
Ακόμα επισημαίνει πως η αποκομιδή σε αυτά τα σημεία θα γίνεται ανά δύο μέρες από ένα όχημα μεταφοράς και έναν οδηγό. Ο υπάλληλος θα διαθέτει κλειδί που θα ανοίγει τον κάδο, ο οποίος θα ανυψώνεται θα μεταφέρεται στο απορριμματοφόρο και στη συνέχεια θα τοποθετείται στο ίδιο σημείο ένας άδειος.
Επιπλέον θα «ελευθερωθούν» από 40 έως 70 θέσεις στάθμευσης, όσοι δηλαδή κάδοι αντικατασταθούν στις περιοχές από τους βυθιζόμενους. Την ίδια στιγμή, θα εκλείψει το φαινόμενο της διασποράς των κάδων σε διάφορα σημεία του δρόμου.
Στις υπόλοιπες περιοχές, η εγκατάσταση θα γίνει ανάλογα με την πορεία των εκσκαφών, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Βαρελάς, η διαδικασία αυτή προσκρούει συνεχώς σε αρχαιολογικά ευρήματα. «Κάθε εκσκαφή γίνεται παρουσία αρχαιολόγου, ωστόσο σε διάφορα σημεία εντοπίστηκαν αρχαία, αλλάζοντας συνεχώς την πορεία των έργων».
Στο εξωτερικό
Η πρακτική των βυθιζόμενων κάδων εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και θεωρείται πετυχημένη, καθώς διασφαλίζει εκτός από την καθαριότητα, την εξοικονόμηση χώρου, ενώ δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές, καθώς το σύστημα διαθέτει επαρκή στεγανοποίηση και επιπλέον ο κάδος πλένεται ανά δύο ημέρες.

Οι βυθιζόμενοι κάδοι για την αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ενώ το συνολικό τους κόστος ανέρχεται στα 2,6 εκατ. ευρώ.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Με συναγερμό για αποφυγή δολιοφθορών
Ο βυθιζόμενος κάδος, στην πλατεία του Αγίου Θωμά στου Γουδή, είναι μεγέθους 6 τετραγωνικών μέτρων και είναι θαμμένος σε βάθος τριάμισι μέτρων κάτω από το έδαφος, ενώ στην επιφάνεια βρίσκεται η είσοδος - χοάνη στην οποία οι πολίτες ρίχνουν τα απορρίμματα.
Ο κάδος παρακολουθείται μέσω τηλεματικού συστήματος, το οποίο ενημερώνει την υπηρεσία καθαριότητας για την πληρότητά του. Η αποκομιδή των συμπιεσμένων απορριμμάτων θα γίνεται ανά δύο ημέρες, από ένα μόνο απορριμματοφόρο.
Ταυτόχρονα, μέσω του συστήματος, συλλέγονται γενικά στατιστικά στοιχεία για τα απορρίμματα που θα συγκεντρώνονται στους κάδους, οι οποίοι επιπλέον διαθέτουν και σύστημα συναγερμού για την αποφυγή δολιοφθορών.
 http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);