Πέμπτη, Μαΐου 02, 2013

Από που βγήκε η φράση «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»

Μια από τις δημοφιλέστερες λαϊκές ρήσεις, είναι η φράση «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», η οποία δηλώνει την υπομονή και πολλές φορές χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι θα αργήσει πολύ να συμβεί. Με το πέρασμα των χρόνων, ξεχάστηκε η αληθινή της ερμηνεία και πολλοί την συνέδεσαν λανθασμένα με τον μήνα Μαΐο.

Από που βγήκε η φράση «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»
Η φράση αυτή, γεννήθηκε στα ελληνικά γήπεδα και χρονολογείται στα τέλη της δεκαετιας του 1920, όταν ο Ανέστης Μάης αμυντικός της ομάδας Ντροπαλός Ελευσίνας, ήταν γνωστός για την πρωτοφανή του σκληρότητα στο παιχνίδι του, ενώ όπως αναφέρει το tisimainei.blogspot, κάποιες φορές περίμενε τους αντίπαλους παίκτες μετά τον αγώνα, προκειμένου να «λύσουν» τις διαφορές τους, ενώ το μπλογκ αναφέρει ότι κάποιες φορές δάγκωνε κιόλας τους αντιπάλους του.
Όταν το 1928 η ομάδα της Ελευσίνας κληρώθηκε εναντίον του Παναθηναϊκού που ως γνωστόν έχει ως σύμβολο το τριφύλλι, ο Μάης ήταν βαριά άρρωστος από μαλάρια και κινδύνευε να πεθάνει. Οι συμπαίκτες του, τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του αμέσως μετά την κλήρωση του κυπέλλου και προσπάθησαν να τον εμψυχώσουν με την φράση «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει την αρρώστια και να παίξει στον ιστορικό αγώνα, μια που χωρίς αυτόν ήταν σίγουρο ότι δε θα τα κατάφερναν.


 http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);