Πέμπτη, Μαΐου 16, 2013

Πώς συνεννοούνται τα ψάρια-κυνηγοί

Yπάρχουν ψάρια που χρησιμοποιούν την “νοηματική” μέσα στο κοπάδι, προκειμένου να συνεργαστούν στο κυνήγι
Πώς συνεννοούνται τα ψάρια-κυνηγοί
Για πρώτη φορά στο βασίλειο της θάλασσας, επιστήμονες από το ελβετικό πανεπιστήμιο του Νεσατέλ και από το Κέμπριτζ διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ψάρια που  χρησιμοποιούν την “νοηματική” μέσα στο κοπάδι,  προκειμένου να συνεργαστούν καθώς κυνηγούν άλλα ψάρια.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications, τα ψάρια που ζουν κοντά σε κοραλλιογενείς υφάλους – όπως η πέστροφα των κοραλλιών- κάνουν διάφορες κινήσεις με το σώμα τους για να υποδείξουν στα άλλα ψάρια  πώς θα κινηθούν για να κυνηγήσουν το κοινό θήραμα.
Οι ερευνητές μελέτησαν πώς η συγκεκριμένη πέστροφα  συνεργάζεται με δύο άλλα είδη, το γιγαντιαίο χέλι Gymnothorax javanicus και το γύλο Chelinus undulatus, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιθανότητες εντοπισμού τροφής.
Κατά τη διάρκεια καταδύσεων, οι επιστήμονες κατέγραψαν πολλές περιπτώσεις, στις οποίες οι πέστροφες “αναποδογύριζαν το σώμα τους ενώ ταυτόχρονα κουνούσαν το κεφάλι τους για να υποδείξουν την παρουσία και την τοποθεσία ενός συγκεκριμένου θηράματος στους συνεργάτες τους”.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν 187 ώρες παρατηρήσεων στους υφάλους ανοιχτά της Αυστραλίας και της Αιγύπτου και κατέγραψαν 34 περιπτώσεις “νοηματικής γλώσσας”. Σε 31 από αυτές, ένα χέλι ή ένας γύλος πήγαν τελικά στο σημείο που τους υποδείχθηκε, αν και τελικά ήταν μόνο 5 οι περιπτώσεις που έπιασαν το θήραμα.
Αυτό που κάνει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σημαντικά είναι το γεγονός ότι   αυτή η συμπεριφορά έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο στους μεγάλους πιθήκους και στα κοράκια.
http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);