Η ΙΒΜ επανεφευρίσκει τα ηλιακά πάνελ.
Σε μια ομάδα επιστημόνων που καθοδηγείται από την εταιρία τεχνολογίας δόθηκε μια επιχορήγηση 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια, για να εξελίξει μια γεννήτρια ηλιακή ισχύος, η οποία είναι ικανή να συγκεντρώσει την ισχύ 2000 ήλιων και να μετατρέψει το 80% της εισερχόμενης ακτινοβολίας σε ενέργεια.
Το Ερευνητικό Τμήμα της ΙΒΜ θα εργαστεί συλλογικά με την Airlight Energy, την ETH Zurich και το Διαπολιτειακό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Buchs NTB, για να εξελίξουν και να δοκιμάσουν πρωτότυπα του συστήματος Υψηλής Συγκέντρωσης Θερμικό ΦωτοΒολταϊκό (HCPVT).
Ένα μοντέλο υπάρχει ήδη στο εργαστήριο του τμήματος έρευνας της ΙΒΜ στη Ζυρίχη και θα κατασκευαστούν περισσότερα στις πόλεις Biasca και Rüschlikon της Ελβετίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το σύστημα HCPVT μπορεί να κατασκευαστεί με λιγότερα από 250$ ανά τετραγωνικό μέτρο, περίπου το ένα τρίτο του κόστους αντίστοιχων συστημάτων.
Το σύστημα HCPVT αποτελείται από ένα μεγάλο παραβολικό δίσκο ο οποίος χρησιμοποιεί πολλές όψεις καθρέφτη για να ανακλάσει τις ακτίνες του ηλίου σε υποδοχείς φορτωμένους με εκατοντάδες μικρά φωτοβολταϊκά τσιπ υψηλής απόδοσης, ώστε να παράγουν 25 κιλοβάτ ισχύος.
Με επιφάνεια ένα τετραγωνικό εκατοστό το καθένα, τα τριπλής έδρασης φωτοβολταϊκά κελιά, μπορούν να μετατρέψουν κατά μέσο όρο 200 έως 250 βατ μέσα σε οκτώ ώρες την ημέρα, σε μια περιοχή που η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη.
Εκτός από την ανανεώσιμη ενέργεια, ένα τέτοιο ηλιακό σύστημα, μπορεί επίσης να παρέχει πόσιμο νερό και κλιματισμό, χρησιμοποιώντας το νερό ως υποπροϊόν.
Όπως και τα συστήματα ψύξης υπερυπολογιστών, το σύστημα HCPVT διοχετεύει νερό 90 βαθμών Κελσίου μέσα από ένα σύστημα απόσταξης με πορώδη μεμβράνη, μια διαδικασία που θεωρείται δέκα φορές πιο αποδοτική από τον παθητικό κλιματισμό.
Αφού το νερό εξατμιστεί και αφαλατωθεί, μπορεί να παρέχει 30 με 40 λίτρα πόσιμου νερού ανά τετραγωνικό μέτρο. Μια μεγαλύτερη εγκατάσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να παρέχει αρκετό νερό για μια μικρή πόλη.
Αυτό το σύστημα ψύξης θα μπορούσε να παρέχει και κλιματισμό, χρησιμοποιώντας έναν ψύκτη θερμικής απορρόφησης, ο οποίος σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς ψύκτες συμπίεσης, δεν έχει επίπτωση στο στρώμα του όζοντος.
Παρότι τα πρωτότυπα του συστήματος θα δοκιμαστούν στην Ελβετία, οι επιστήμονες οραματίζονται το σύστημα HCPVT να χρησιμοποιείται στη Νότια Ευρώπη, την Αφρική, την Αραβική χερσόνησο, τη Νοτιοδυτική Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία.
Επίσης, βλέπουν την ευκαιρία απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο σύστημα για παροχή ενέργειας και πόσιμου νερού χωρίς την ανάγκη δημιουργίας υποδομών.
Πηγή: Dvice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου