Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2012

Μελετώντας τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών στο Δέλτα του Έβρου

Η αξία του Δέλτα Έβρου για την ορνιθοπανίδα είναι πολύ μεγάλη και συνεχώς αποδεικνύεται μέσα από την επιστημονική έρευνα και διάφορα προγράμματα που υλοποιούνται στην περιοχή.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, έχοντας το εξειδικευμένο προσωπικό, από την αρχή της λειτουργίας του συνεχίζει τα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης των πουλιών που ξεκίνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Επιπλέον, από το 2006 υλοποιεί συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης που αφορά εβδομαδιαίες μετρήσεις πουλιών, καταγραφή της αναπαραγωγής, παγιδεύσεις και δακτυλιώσεις πολλών ειδών.
Η μελέτη της μετανάστευσης μέσω δακτυλιώσεων στο Δέλτα του Έβρου που υλοποιείται από το 1994, έχει αποδείξει πως ο υγρότοπος αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού στο ταξίδι των πουλιών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.
Το Δέλτα του Έβρου έχει αναδειχτεί ως η περιοχή με τα περισσότερα δακτυλιωμένα πουλιά σε όλη τη χώρα (πάνω από 85.000), ενώ οι εποχιακοί υγρότοποι της παράκτιας ζώνης της Άνθειας (Βάλτος –Αρμύρες) είναι από τους πιο σπουδαίους για τη μετανάστευση των παρυδάτιων και στρουθιόμορφων ειδών.
Η φετινή «φθινοπωρινή» εξόρμηση από τους ορνιθολόγους του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, αλλά και εθελοντές, απέδωσε 1651 πουλιά από 38 είδη. Τα πιο πολυπληθή ήταν η Καλαμοποταμίδα, η Τσιχλοποταμίδα, ο Καλαμοτριλιστής, ο Θαμνοτσιροβάκος, ενώ δεν έλειψαν και είδη όπως ο Μελισσοφάγος, ο Στραβολαίμης, η Αλκυόνη, η Μικροπουλάδα. Δύο από τις Καλαμοποταμίδες που παγιδεύτηκαν ήταν επανευρέσεις και φέραν μεταλλικό δαχτυλίδι από τη Σερβία.
O Φορέας Διαχείρισης εκφράζει τις ευχαριστίες του στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, το WWF – Πρόγραμμα Δαδιάς και για την πολύτιμη βοήθειά τους, τους εθελοντές: Εύα, Σύλβια, Σάσα, Ηλία, Μαρία, Μπονί, Χοσέ, Τζιάκομο, Μάλτε, Κωνσταντίνα, Μανόλια, καθώς και τους απασχολούμενους από την κοινωφελή εργασία (ΚΟΧ): Ευθύμιο, Φίλιππο, Γιώργο, Ειρήνη, Γεωργία, που πήραν μέρος στην εκστρατεία από 20 έως 31 Αυγούστου.
Σημειώνεται πως η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ και το Πράσινο Ταμείο.
http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);