Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2012

Κατσαρίδες τηλεκατευθυνόμενες γίνονται διασώστες!

Κατσαρίδες τηλεκατευθυνόμενες γίνονται διασώστες!
Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν μια ηλεκτρονική μικροσκοπική συσκευή που προσαρτάται στις κατσαρίδες με σκόπό να τις ελέγχουν και να τις κατευθύνουν εξ αποστάσεως. Στόχος τους είναι να βρουν μία μέθοδο «επικοινωνίας»  ώστε να τα αξιοποιήσουν προς το συμφέρον των ανθρώπων και να αξιοποιηθούν στην ανεύρεση επιζώντων μετά από καταστροφές.
Ο απώτερος στόχος είναι να τις χρησιμοποιήσουν ως τηλεκατευθυνόμενους "έξυπνους" αισθητήρες, καθώς τα εν λόγω έντομα μπορούν να τρυπώνουν και να συλλέγουν πληροφορίες μέσα στα χαλάσματα, βοηθώντας π.χ. στην ανεύρεση επιζώντων μετά από ένα καταστροφικό σεισμό
Οι ερευνητές στράφηκαν στην εναλλακτική λύση των "βιο-μποτικών" κατσαρίδων καθώς η κατασκευή μικροσκοπικών ρομπότ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον μετά από μία φυσική ή άλλη καταστροφή είναι εξαιρετικά δύσκολη.
ανέπτυξαν ένα φθηνό και ελαφρύ (βάρους μόλις 0,7 γραμμαρίων) ολοκληρωμένο κύκλωμα ("τσιπάκι"), που περιλαμβάνει ένα ασύρματο δέκτη και πομπό και το οποίο τοποθετείται στην πλάτη των κατσαρίδων σαν σακίδιο. Το τσιπ περιέχει και έναν μικροελεγκτήρα που παρακολουθεί συνεχώς τη διεπαφή ανάμεσα στα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια (που συνδέονται με το τσιπ) και τους βιολογικούς ιστούς της κατσαρίδας, ώστε η τελευταία να μην υποστεί νευρική βλάβη.
Το τσιπ συνδέεται ηλεκτρονικά με τις αντένες και με αισθητήρια όργανα στην κοιλιά της κατσαρίδας, δίνοντας ηλεκτρικές ωθήσεις ώστε αυτή να κινείται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλπερ Μπόζκουρτ, έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Μηχανικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);