Μέχρι τώρα, σχετικές μελέτες είχαν δείξει ότι κάποια είδη πιθήκων –μεταξύ των οποίων οι χιμπαντζήδες, οι γορίλλες και οι ουραγκοτάγκοι– χρησιμοποιούν εργαλεία για να σπάνε τους καρπούς και να πιάνουν τερμίτες. Πρόσφατα όμως παρατηρήθηκε η χρήση ενός πιο εξελιγμένου όπλου για κυνήγι.
Οι ερευνητές Jill Pruetz και Paco Bertolani από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα παρατήρησαν τους χιμπαντζήδες που ζουν στη σαβάνα της νοτιοανατολικής Σενεγάλης. Καθώς δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φυσικό περιβάλλον για αυτό το είδος πιθήκων, οι θηλυκοί χιμπαντζήδες έχουν επινοήσει καινούριους τρόπους για να βρίσκουν την τροφή τους.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology έδειξε ότι χρησιμοποιούν δόρατα, τα οποία φτιάχνουν από κλαδιά δέντρων και τα ακονίζουν με τα δόντια τους, για να καμακώσουν τους γαλάγους μέσα στις φωλιές τους (ο γαλάγος είναι ένα μικρό ζώο που ανήκει στα πρωτεύοντα).
Οι χιμπαντζήδες κατεβαίνουν από τα δέντρα για να αναζητήσουν τροφή και κατά την περίοδο που έχει μεγάλη ζέστη βρίσκουν καταφύγιο στις σπηλιές. Όπως πιστεύουμε ότι έκαναν και οι πρώτοι ανθρωπίδες πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια...
focusmag
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου