Τετάρτη, Νοεμβρίου 05, 2014

Μεγάλος πληθυσμός άγριων και αδέσποτων γατών απειλεί καταφύγιο πτηνών


Ακούγεται σαν σενάριο από κινούμενα σχέδια, όμως ο αυξανόμενος πληθυσμός άγριων και αδέσποτων γατών στο νησί Μάουι της Χαβάης προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία στους τοπικούς βιολόγους και οικολόγους, καθώς οι γάτες εδώ και κάποιο καιρό συγκεντρώνονται γύρω από το κρατικό καταφύγιο άγριας ζωής της λίμνης Καναχά.
Το καταφύγιο Καναχά φιλοξενεί απειλούμενα είδη πτηνών όπως η πάπια Χαβάης και η νερόκοτα Χαβάης, η λεγόμενη «λούφα».
Στις αρχές της εβδομάδας ο βιολόγος Τζον Μπουν παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε στο Μάουι, υπολογίζοντας πως περίπου 1.100 άγριες γάτες ζουν πλέον στο πάρκο της παραλίας Καναχά, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο καταφύγιο. Σύμφωνα με τον Μπουν, η περιοχή χρειάζεται «άμεση διαχείριση».
Προηγούμενες έρευνες έχουν υπολογίζει στο παρελθόν πως περισσότερες από 20.000 γάτες περιφέρονται ελεύθερες στο νησί το οποίο έχει έκταση 1.883 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ οι λιγότερο συντηρητικές προτάσεις κάνουν λόγο έως και για μισό εκατομμύριο γάτες.
Το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Μάουι υπολόγισε πως αν μόνο μία μη στειρωμένη γάτα γεννάει δύο φορές το χρόνο, και από την κάθε γέννα επιβιώνουν κατά μέσο όρο 2,8 νεογνά, τότε αυτή και οι απόγονοί της μπορούν να δημιουργήσουν ένα πληθυσμό 11,6 εκατομμυρίων γατών σε μία περίοδο μόλις εννέα ετών.
Οι τοπικές αρχές σκοπεύουν να εντείνουν τα προγράμματα στειρώσεων και κατευθύνουν την προσοχή του κοινού στις ανθρώπινες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν, καθώς οι γάτες απλά ακολουθούν το φυσικό τους ένστικτο. Παράλληλα η φύλαξη των ορίων του καταφυγίου έχει αυξηθεί και οι γάτες που πλησιάζουν πιο κοντά απομακρύνονται από τους φύλακες.
 http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);