Κυριακή, Νοεμβρίου 02, 2014

Πρόσβαση στις τράπεζες στα φορολογικά στοιχεία των πολιτών

Πρόσβαση  στις τράπεζες στα φορολογικά στοιχεία των πολιτών
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου οι τελευταίες να αποκτήσουν πρόσβαση στο Taxis και από κει να λαμβάνουν στοιχεία από φορολογικές δηλώσεις των πολιτών.

Η διαδικασία θα γίνεται μέσω της «Τειρεσίας Α.Ε», ενώ όπως αναφέρει η «Καθημερινή» στις συζητήσεις εμπλέκεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η online άντληση φορολογικών δεδομένων από τις τράπεζες εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης του νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχουν δύο επιλογές και προτάσεις, για να αποκτήσουν πρόσβαση οι τράπεζες στα φορολογικά στοιχεία των πολιτών.

Το πρώτο σενάριο θεωρείται και το πιθανότερο να υλοποιηθεί, αξιοποιεί διάταξη που έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή και, για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο φορολογούμενος που θα ζητά ρύθμιση δανείου, θα καλείται να υπογράψει ο ίδιος εξουσιοδότηση πρόσβασης της τράπεζας στα φορολογικά του στοιχεία.

Το  δεύτερο προβλέπει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων υπό τη εποπτεία του ΥΠΟΙΚ, όπου οι τράπεζες μέσω του Τειρεσία θα συνεισφέρουν στοιχεία οφειλών, ληξιπρόθεσμων και μη, ενώ από το Taxis θα αντλούνται εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και στοιχεία για οφειλές στην εφορία και τα Ταμεία.


ΠΗΓΗ sknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);