Τρίτη, Νοεμβρίου 11, 2014

Μία κατσίκα μπορεί να προβλέψει την καταστροφή

Μία κατσίκα μπορεί να προβλέψει την καταστροφή
Παρά την τεχνολογική πρόοδο, με τα υπερσύγχρονα ραντάρ και τα σόναρ η πρόβλεψη φυσικών καταστροφών δεν είναι πάντα ορθή. Γερμανοί ερευνητές εκτιμούν ότι ζώα αντιλαμβάνονται νωρίτερα την επερχόμενη καταστροφή και προειδοποιούν τους ανθρώπους, όπως οι κατσίκες στην Αίτνα.
Στα χωριά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή τoυ ιταλικού ηφαιστείου, η παρατήρηση των μηνυμάτων που στέλνουν οι κατσίκες αποτελεί παράδοση που χάνεται στους αιώνες.
Πλέον, οι «σισιλιάνες» κατσίκες φορούν στο λαιμό τους ένα πρόσθετο κουδουνάκι - ένα μικρό ηλεκτρονικό GPS - το οποίο έχουν τοποθετήσει στο κολάρο τους Γερμανοί ηφαιστειολόγοι από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, που μελετούν τη συμπεριφορά των ζώων σε συνάρτηση με τις γεωφυσικές αλλαγές λίγο πριν την έλευση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, τα μικροσκοπικά GPS είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καταγραφή και μετάδοση χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με την κίνηση των ζώων, κυρίως την ταχύτητα που αναπτύσσουν οι κατσίκες. Από τις αυξομειώσεις στην κίνηση μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, γιατί ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι κατσίκες επηρεάζεται από τις γεωφυσικές αλλαγές που παρατηρούνται λίγο πριν μια ηφαιστειακή έκρηξη.
Το πρώτο σημαντικό ερευνητικό αποτέλεσμα ήρθε το 2012, όταν λίγες ώρες αφότου τα μηχανήματα κατέγραψαν απότομη αύξηση στην ταχύτητα των ζώων καταγράφηκε έντονη ηφαιστειακή έκρηξη στην Αίτνα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας καταγράφηκαν 27 μικρές εκρήξεις, οι οποίες συνοδεύονταν όλες από αντίστοιχες αλλαγές στην κίνηση των ζώων.
Eντούτοις οι επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι μπορούν πλέον με σχετική στατιστική ασφάλεια να πουν ότι όντως οι κατσίκες αντιλαμβάνονται την ηφαιστειακή δραστηριότητα από νωρίς, δεν μπορούν ακόμη να περιγράψουν το «πώς».
 http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... }, 10);